Wykonanie
I znów
wołowina. Naprawdę lubimy smak tego
mięsa, od surowego (tatar) poprzez lekko wypieczonego (
stek) do wszelkiego rodzaju gulaszy i potrawek. Nie chcę ponownie rozwodzić się nad tym jak to nie dane nam jest zajadać się
wołowiną z krów ras
mięsnych (poprzedni post) najważniejsze, żeby zrobić coś smacznego z tego co mamy. W tym zachwycie nad
wołowiną, zapomniałem dodać, że lubimy również klasyczne wołowe hamburgery, czyli poczciwe fast food-we jedzenie.Wywołałem temat, lubicie fast food-y? chyba się zgodzicie, że od czasu do czasu można zgrzeszyć i kupić sobie i dzieciakom jedzenie na ulicy, czy nawet pozwolić sobie na wizytę w jednej z
sieci fast food-owych. Jednak najważniejsze, aby tego nie robić zbyt często, bo jak wiemy nie jest to zbyt zdrowe. Właściwie, to staram się, moim dzieciakom ograniczać jedzenie fast food-ów, ale aby do końca nie być tym "złym" i nie dać się zwariować, tak tytułem "pocieszenia" robię w domu takie jedzenie. Przynajmniej wiemy co jemy.Tak więc klasyczny fast food, hamburgery.



Tak apetycznie wyglądają te hamburgery, że wybaczcie, ale musiałem zamieścić więcej zdjęć .Składniki:

*
mięso (
wołowina) 800 g*
cebula (duża) 1 sztuka*
pomidor*
sałata lodowa (na zdjęciu jest
rukola, chciałem dzieciakom zaproponować coś nowego)*
papryka (opcjonalnie, tym razem dałem)*
żółty ser (plastry)* pikle*
czosek*
chilli (opcjonalnie)*
pieprz,
sól*
gorczyca (opcjonalnie)*
sos worcestershire (opcjonalnie)*
ketchup*
majonez*
woda (ciepła) 0,5 szklanki*
bułkiWykonanie:

* mielimy
wołowinę, oczywiście lepiej byłoby tak jak na tatara, posiekać, ale nie zawsze ma się czas i ochotę na takie zabawy.

* mielimy na jak największym nożu (duże otwory).

* do zmielonego
mięsa dodajemy, posiekany
czosnek, świeżo starty pierz, dolewamy około łyżki
sosu worcestershire (dodajemy opcjonalnie, my lubimy ten smak, dodaje
wołowinie bardziej "wyrazisty charakter"). W zamian możemy dodać
maggi, lub w ogóle zrezygnować z gotowych przypraw, i doprawić tylko klasycznie
pieprzem i
solą( dopiero w trakcie pieczenia). Ja czasem dodatkowo, dodaję świeżo startą
gorczycę, która ma bardzo intensywny smak. W trakcie wyrabiania
mięsa dodajemy stopniowo ciepłej
wody, dzięki
czemu wołowina będzie bardziej soczysta.

* po dokładnym wyrobieniu
mięsa, formujemy kotlety, i smażymy, na patelni grillowej. Kotlety powinny być o grubości nie większej niż 2 - 3 centymetry. Wolę, jak hamburger jest mniej grubszy, ale za to krócej smażony. Smażymy 4-5 minut z każdej ze stron. Kiedy przekładamy obsmażony kotlet na drugą stronę solimy hamburger. Nigdy wcześniej, ponieważ
sól może spowodować, że
wołowina będzie twarda.

* teraz najprzyjemniejsza dla dzieci cześć przygotowywania potrawy, nakładanie kolejnych składników. Chciałem tym razem zamiast
sałaty lodowej zaproponować dzieciom
rukolę, ale nic z tego nie wyszło i stanęło, że musiałem wrócić do klasycznego składnika.

* podgrzane przez kilka minut, wstępnie w piekarniku (150 stopni C)
bułki smarujemy
majonezem.

* nakładamy soczyste kotlety...

* plastry
żółtego sera, i zapiekamy w piekarniku (150 stopni C), kilka minut, do momentu stopienia się
sera.

* wyjmujemy z piekarnika, i kolejno nakładamy wszystkie przygotowane wcześniej składniki.
sałata.....

* krążki
cebuli....

* krążki
papryki...

*
pomidory...

* pikle, i wszystko polewamy
ketchup-em i ....możemy już bezwstydnie się zajadać domowym fast foodem. Tyle tylko, że w domu przygotowywany wcale nie jest taki fast, dzieciaki dłużej czekają niż na
mieście, ale chyba przyznacie, że i zdrowiej i większa frajda, samemu zrobić takiego hamburgera.Smacznego.