ßßß


Tak apetycznie wyglądają te hamburgery, że wybaczcie, ale musiałem zamieścić więcej zdjęć .Składniki:
* mięso (wołowina) 800 g* cebula (duża) 1 sztuka* pomidor* sałata lodowa (na zdjęciu jest rukola, chciałem dzieciakom zaproponować coś nowego)* papryka (opcjonalnie, tym razem dałem)* żółty ser (plastry)* pikle* czosek* chilli (opcjonalnie)* pieprz, sól* gorczyca (opcjonalnie)* sos worcestershire (opcjonalnie)* ketchup* majonez* woda (ciepła) 0,5 szklanki* bułkiWykonanie:
* mielimy wołowinę, oczywiście lepiej byłoby tak jak na tatara, posiekać, ale nie zawsze ma się czas i ochotę na takie zabawy.
* mielimy na jak największym nożu (duże otwory).
* do zmielonego mięsa dodajemy, posiekany czosnek, świeżo starty pierz, dolewamy około łyżki sosu worcestershire (dodajemy opcjonalnie, my lubimy ten smak, dodaje wołowinie bardziej "wyrazisty charakter"). W zamian możemy dodać maggi, lub w ogóle zrezygnować z gotowych przypraw, i doprawić tylko klasycznie pieprzem i solą( dopiero w trakcie pieczenia). Ja czasem dodatkowo, dodaję świeżo startą gorczycę, która ma bardzo intensywny smak. W trakcie wyrabiania mięsa dodajemy stopniowo ciepłej wody, dzięki czemu wołowina będzie bardziej soczysta.
* po dokładnym wyrobieniu mięsa, formujemy kotlety, i smażymy, na patelni grillowej. Kotlety powinny być o grubości nie większej niż 2 - 3 centymetry. Wolę, jak hamburger jest mniej grubszy, ale za to krócej smażony. Smażymy 4-5 minut z każdej ze stron. Kiedy przekładamy obsmażony kotlet na drugą stronę solimy hamburger. Nigdy wcześniej, ponieważ sól może spowodować, że wołowina będzie twarda.
* teraz najprzyjemniejsza dla dzieci cześć przygotowywania potrawy, nakładanie kolejnych składników. Chciałem tym razem zamiast sałaty lodowej zaproponować dzieciom rukolę, ale nic z tego nie wyszło i stanęło, że musiałem wrócić do klasycznego składnika.
* podgrzane przez kilka minut, wstępnie w piekarniku (150 stopni C) bułki smarujemy majonezem.
* nakładamy soczyste kotlety...
* plastry żółtego sera, i zapiekamy w piekarniku (150 stopni C), kilka minut, do momentu stopienia się sera.
* wyjmujemy z piekarnika, i kolejno nakładamy wszystkie przygotowane wcześniej składniki.sałata.....
* krążki cebuli....
* krążki papryki...
* pomidory...
* pikle, i wszystko polewamy ketchup-em i ....możemy już bezwstydnie się zajadać domowym fast foodem. Tyle tylko, że w domu przygotowywany wcale nie jest taki fast, dzieciaki dłużej czekają niż na mieście, ale chyba przyznacie, że i zdrowiej i większa frajda, samemu zrobić takiego hamburgera.Smacznego.