Wykonanie
Zrobiłam ten tort w
sumie na dwie okazje :). Urodziny mamy i taty, którzy obchodzą je w odstępie kilku dni :) i postanowiłam uwzględnić w tym przepisie
galaretki Winiary i dołączyć przepis do konkursu :).Stąd zrodził się pomysł na bł ę ki tną lagunę :D

Składniki :B
iszkopt :http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/05/biszkopt-ktory-zawsze-sie-udaje.htmlMasa I :250 g puree z
truskawek2
galaretki Winiary o smaku Pink Margarita250 ml
śmietanki 36 %150 g
białej czekolady2 łyżki
cukru pudruMasa II :250 g
serka mascarpone250 g
śmietanki 36 %3 łyżki
cukru pudru2
galaretki Winiary o smaku
Pina ColadaPoncz do nasączania :
Herbata 200 ml2 łyżeczki
soku z cytryny1 łyżeczka
mioduKrem
maślany :125 g
masła1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii400 g
cukru pudru4 łyżki
mlekaDekoracje :masa plastyczna ok. 2 kgkrem
maślany ok. 400 g2
galaretki Winiary o smaku Blue
Curacaopokruszone
herbatnikiklej spożywczybarwnikiOpis wykonania :
Biszkopt :
Biszkopt wykonałam z 1 i 1/2 porcji ciasta podanego w linku. Przekroiłam na trzy części.Masa I :
Truskawki używałam mrożonych , które rozmroziłam i gotowałam do odparowania całkowicie płynu. Na koniec dodałam
cukier. Po ściągnięciu z ognia wsypałam 2
galaretki i wszystko dobrze wymieszałam i odstawiłam do całkowitego ostudzenia.
Czekoladę rozpuściłam w kąpieli
wodnej i ostudziłam, ale zachowując płynną konsystencję.
Śmietankę musi być mocno schłodzona ubijamy do pojawienia się pierwszych trwałych "bałwanków". Powoli dodawałam rozpuszczoną
czekoladę i delikatnie połączyłam , należy uważać , ponieważ jeżeli przebijemy
śmietanę pod czas dodawania
czekolady masa się niestety zważy. Następnie dodałam puree z
truskawek i delikatnie wymieszać .Masa II :
Galaretki rozpuściłam w szklance
wody, ostudziłam.
Śmietankę mocno schłodzoną ubiłam z
cukrem pudrem, następnie dodałam
serek mascarpone wszystko dokładnie i delikatnie wymieszałam. Na koniec dodałam tężejącą
galaretkę. Masę odstawiłam do lekkiego stężenia.Poncz :
Herbatę,
miód i
sok z cytryny mieszamy razem.Krem
maślany :Do miękkiego
masła dodajemy
cukier , esencje i
mleko wszystko miksujemy na gładka i puszysta masę przez ok. 10 minut.Dekoracje :
Galaretki rozpuściłam w 400 ml gorącej
wody odstawiłam do lekkiego stężenia.Cały tort :1. Nasączamy jeden z blatów, następnie wykładamy masę z
truskawek. Przykrywamy kolejnym blatem
biszkoptu nasączamy ponczem, wykładamy masę z
galaretką. Przykrywamy ostatnim blatem
biszkoptu. Całość odstawiamy na 2 - 3 godziny, aby masy dobrze stężały.2. Tort przygotowałam według swojego
planu wycinając jedn ą część na "
wodę ", aż do masy . Następnie
pokryłam dokładnie cały tort kreme m maślanym i odstawiłam na kolejne 2 godziny.3.
Lukier zabarwiłam w g. pot rze b założonego projektu, wykonuj ą c wszystkie pozostałe dekoracje. Pnie
palmy s ą wykonane na rurce do
napojów, wzmocni one dodatkowo patyczkiem do szaszłyków. Liście są wykonane na szkielecie z drutu obklejone masa plastyczn ą.4. " Piasek" został zamocowany do lukru za pomoc ą kleju spożywczego. Na całoś ć wykrojone j części wylałam t ęż ejącą
galaretkę.I gotowe :)








