Wykonanie
Ten deser należy do jednego z moich ulubionych. Pamiętam go jeszcze z czasów dzieciństwa . W czoraj postanowiłam zrobić piankową zebrę z wykorzystaniem nowych smaków
galaretek Winiary. Deser jest lekki jak chmurka, kolorowy i dzięki nowym smakom
galaretek bardzo orzeźwiający. Idealny na deser . Można użyć do niego dowolnych
owoców. Ja postawiłam na
truskawki, które świetnie komponują się z delikatną pianką.

Składniki:100 g okrągłych
biszkoptówPoncz:1/3 szklanki
wody1/2 łyżki
soku z cytryny1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii1/2 łyżeczki
cukruPianka:1 puszka (411 g)
mleka skondensowanego niesłodzonego4 łyżki
cukru pudru1
galaretka Blue
Curacao Winiary1
galaretka Mojito
Winiary1
galaretka Piña Colada
Winiary1
galaretka Pink Margarita
Winiary4 łyżeczki
żelatynyDodatkowo:250 g
truskawek2
galaretki Piña Colada
Winiaryświeża
mięta (do dekoracji)


Tortownicę (23-24 cm) wyłożyć
biszkoptami . Składniki ponczu połączyć.
Biszkopty nasączyć ponczem. Każdą
galaretkę rozpuścić w 180 ml
wody, dodać po łyżeczce
żelatyny dokładnie wymieszać i wystudzić. Schłodzone
mleko skondensowane ubić z
cukrem pudrem na puszysto. Masę
mleczną podzielić na 4 części i każdą z nich dodać do 4
galaretek. Zmiksować. Pianki odstawić do lekkiego (nie całkowitego) stężenia. Na środek tortownicy z
biszkoptami ostrożnie wylewać po 2-3 łyżki każdego koloru pianki, aż do wyczerpania składników. Gotową piankę wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Dwie
galaretki Piña Colada rozpuścić w 500 ml
wody i wystudzić.
Truskawki pokroić na plasterki i ułożyć na wierzchu pianki. Zalać tężejącą
galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na kilka godzin. Smacznego!