Wykonanie
To kolejny z torcików z lalką troszeczkę inne masy, te same użyłam w przełożeniu
tortu z myszką Minnie. Torcik ten jest naprawdę bardzo łatwy w wykonaniu i warto zrobić go samemu. Ten miał ,aż 5 przełożeń kremem mmm... . Dokładnie opisałam wykonanie :).
Składniki :ciasto
biszkoptowe : z 1,5 porcji przepis tumasa truskawkowa400 m l
śmietanki kremówki1-2 łyżki
cukru pudru300 g
białej czekolady500 g puree z
truskawek3 łyżeczki
żelatynymasa śmietankowa :500 g
serka mascarpone500 ml
śmietanki schłodzonej 36 %6 łyżek
cukru pudru3 łyżeczki
żelatynyowoce u mnie
borówki amerykańskieponcz :1 szklanka
herbaty1 łyżka
soku z cytrynypół łyżeczki
cukruKrem
maślany :175 g
masła1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii350 g
cukru pudru4 łyżki
mlekadekoracje :krem
maślany opis w tym linkumasa plastycznaklej jadalnyOpis wykonania:1. Z przepisu podanego w linku wykonujemy ciasto z 1,5 porcji lub osobno :). Przygotowujemy tortownice śr. 24 cm oraz szklana miskę z grubego szkła śr. 20 cm. W tortownicy wykładamy papierem tylko dno nie smarujemy
boków, natomiast miskę całą wykładamy folią aluminiową. Do tortownicy wlałam ciasto z 6 jaj, do miski z 3
jajek,pieczemy razem ( zmieści się ) ok. 30- 40 minut sprawdźcie patyczkiem w 180 C. Studzimy.Ciasto z miski przekrawamy na 3 części, z tortownicy również 3.
2. Masa truskawkowa :
Truskawki rozmrażamy, odsączamy z nadmiaru
wody, blendujemy. Całość przekładamy do garnka, wsypujemy
cukier, gotujemy na małym ogniu, aż mus zgęstnieje.
Żelatynę namaczamy 50 ml zimnej
wody, dodajemy do gorących
truskawek i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy by masa wystygła.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, studzimy.
Śmietankę ubijamy na sztywno dodając pod koniec 2 łyżki
cukru. Dodajemy do
śmietany stopniowo schłodzoną
czekoladę miksując na najmniejszych obrotach, na koniec dodajemy tężejący mus z
truskawek dokładnie mieszamy odstawiamy.3. Masa śmietankowa :Schłodzona kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy
cukier puder. Do ubitej
śmietanki dodajemy
mascarpone i dokładnie szybko i niedługo mieszamy .
Żelatynę zalewamy 50 ml zimnej
wody by spęczniała następnie rozpuszczam w kąpieli
wodnej studzę mieszam z 1 łyżką masy i dodaje do całości cały czas mieszając (szybko nie za długo ). Wsypuje umyte i osuszone
borówki mieszam łyżką.4. Krem
maślany:Wszystkie składniki miksujemy około 10 minut.5. Całość: Tortownicę wykładamy folią spożywczą układamy jeden blat nasączamy ponczem, wykładamy masę
truskawkową ok. 1 cm grubości, blat, nasączamy i masa śmietankowa, blat przykrywamy folią by nie obeschnął. Miskę wykładamy folią spożywczą układamy najmniejszy blat nasączamy, wykładamy masę
truskawkową, blat nasączamy,masa śmietankowa, blat, nasączamy i masa truskawkowa. Oba ciasta wkładamy na 3 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągamy i kładziemy ciasto z miski na ciasto z tortownicy można lekko zwilżyć masę ciepła
wodą, idealnie przylgnie do
biszkoptu.Ciasto obkrawamy na kształt sukienki. Przygotowujemy krem
maślany dokładnie smarujemy tort wycinając uprzednio mała dziurkę na tułów lalki( dokładnie myjemy lalkę w wodzie z mydłem i dokładnie płuczemy, osuszamy owijamy folią spożywczą wbijamy ). Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Reszta inwencja twórcza :).Do wykonania lalki wystarczy około 1 kg masy plastycznej, z resztki kremu
maślanego ozdobiłam sukienkę. Ja na ogół usuwam nogi :).