Wykonanie
Tort ten zapoczątkował moja przygodę z ich pieczeniem w
sumie zaczęło się od
tortu na roczek mojej córci, który zamówiłam. Bardzo się zawiodłam oprócz tego że zapłaciłam za niego fortunę to był brzydki i niejadalny.I powiedziałam sobie nigdy w życiu, sama upiekę lepszy, gorzej z dekoracja ponieważ nigdy nie bawiłam się masą plastyczną, ale nawet nie było to takie straszne, a tort zachwycił wszystkich i mało tego był przepyszny. Wówczas kupiłam gotowa masę plastyczna teraz robię ją już sama :). Pomysł zaczerpnęłam z innego bloga jednakże niestety nie pamiętam jakiego, a gdzieś zapodziała mi się zapisana strona. Masy natomiast zaczerpnęłam z 2 różnych
tortów pochodzących ze strony Słodkie Fantazje .
Składniki :
biszkopt czekoladowy x 2 klikmasa truskawkowa400 m l
śmietanki kremówki1-2 łyżki
cukru pudru300 g
białej czekolady500 g puree z
truskawek3 łyżeczki
żelatynymasa śmietankowa :500 g
serka mascarpone500 ml
śmietanki schłodzonej 36 %6 łyżek
cukru pudru3 łyżeczki
żelatynyowoce u mnie
borówki amerykańskieponcz :1 szklanka
herbaty1 łyżka
soku z cytrynypół łyżeczki
cukrudekoracje :krem
maślany opis w tym linku klikmasa plastycznaklej jadalnyOpis wykonania :1. Upiekłam dwa identyczne
biszkopty czekoladowe tortownica 24 cm, ostudziłam przecięłam na trzy blaty.2. Masa truskawkowa :
Truskawki rozmrażamy, odsączamy z nadmiaru
wody, blendujemy. Całość przekładamy do garnka, wsypujemy
cukier, gotujemy na małym ogniu, aż mus zgęstnieje.
Żelatynę namaczamy 50 ml zimnej
wody, dodajemy do gorących
truskawek i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy by masa wystygła.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, studzimy.
Śmietankę ubijamy na sztywno dodając pod koniec 2 łyżki
cukru. Dodajemy do
śmietany stopniowo schłodzoną
czekoladę miksując na najmniejszych obrotach, na koniec dodajemy tężejący mus z
truskawek dokładnie mieszamy odstawiamy.3. Masa śmietankowa :Schłodzona kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy
cukier puder. Do ubitej
śmietanki dodajemy
mascarpone i dokładnie szybko i niedługo mieszamy.
Żelatynę zalewamy 50 ml zimnej
wody by spęczniała następnie rozpuszczam w kąpieli
wodnej studzę mieszam z 1 łyżką masy i dodaje do całości cały czas mieszając (szybko nie za długo ). Wsypuje umyte i osuszone
borówki mieszam łyżką.4. Całość :Oba
biszkopty przekłada tak samo, tortownica wykładamy folią spożywcza, układam pierwszy blat, ponczuje , wykładam mus
truskawkowy, który zrobiłam tak samo jak ten do masy nie chciałam używać
konfitury by nie była zbyt słodka( starczy z 500 gpodzielcie go na 4 części lub użyjcie
konfitury z
truskawek ). Wykładam połowę masy truskawkowej przykrywam kolejnym blatem ponczuje, wykładam niewielką ilość musu z
truskawek i wykładam masę
śmietankową, przykrywam ostatnim blatem delikatnie ponczuje. Oba
biszkopty wstawiam na 3 godziny do lodówki by dokładnie stężały. Przygotowuje krem
maślany z podwójnej ilości :)Po stężeniu wyciągam z tortownic. Jeden
biszkopt przecinamy idealnie na pół z każdej połówki wycinamy koło o wymiarach 12 cm, resztę możemy zjeść :).Za pomocą kremu
maślanego łączymy uszy z całym
biszkoptem, wszystko dokładnie obkładamy kremem i staranie wykańczamy. Odstawiamy na 3-4 godzinki. Po tym czasie
lukier w dłoń i zaczynamy wycinanie.Ja pomogłam sobie wydrukiem powiększyłam Minnie do wielkości 24 cm, każdą część dokładnie wycięłam i odwzorowałam na lukrze. Przymocowałam za pomocą kleju jadalnego cmc.