ßßß Cookit - przepis na Tort Minnie

Tort Minnie

nazwa

Wykonanie

Tort ten zapoczątkował moja przygodę z ich pieczeniem w sumie zaczęło się od tortu na roczek mojej córci, który zamówiłam. Bardzo się zawiodłam oprócz tego że zapłaciłam za niego fortunę to był brzydki i niejadalny.
I powiedziałam sobie nigdy w życiu, sama upiekę lepszy, gorzej z dekoracja ponieważ nigdy nie bawiłam się masą plastyczną, ale nawet nie było to takie straszne, a tort zachwycił wszystkich i mało tego był przepyszny. Wówczas kupiłam gotowa masę plastyczna teraz robię ją już sama :). Pomysł zaczerpnęłam z innego bloga jednakże niestety nie pamiętam jakiego, a gdzieś zapodziała mi się zapisana strona. Masy natomiast zaczerpnęłam z 2 różnych tortów pochodzących ze strony Słodkie Fantazje .
Składniki :
biszkopt czekoladowy x 2 klik
masa truskawkowa
400 m l śmietanki kremówki
1-2 łyżki cukru pudru
300 g białej czekolady
500 g puree z truskawek
3 łyżeczki żelatyny
masa śmietankowa :
500 g serka mascarpone
500 ml śmietanki schłodzonej 36 %
6 łyżek cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
owoce u mnie borówki amerykańskie
poncz :
1 szklanka herbaty
1 łyżka soku z cytryny
pół łyżeczki cukru
dekoracje :
krem maślany opis w tym linku klik
masa plastyczna
klej jadalny
Opis wykonania :
1. Upiekłam dwa identyczne biszkopty czekoladowe tortownica 24 cm, ostudziłam przecięłam na trzy blaty.
2. Masa truskawkowa :
Truskawki rozmrażamy, odsączamy z nadmiaru wody, blendujemy. Całość przekładamy do garnka, wsypujemy cukier, gotujemy na małym ogniu, aż mus zgęstnieje. Żelatynę namaczamy 50 ml zimnej wody, dodajemy do gorących truskawek i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy by masa wystygła.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno dodając pod koniec 2 łyżki cukru. Dodajemy do śmietany stopniowo schłodzoną czekoladę miksując na najmniejszych obrotach, na koniec dodajemy tężejący mus z truskawek dokładnie mieszamy odstawiamy.
3. Masa śmietankowa :
Schłodzona kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietanki dodajemy mascarpone i dokładnie szybko i niedługo mieszamy. Żelatynę zalewamy 50 ml zimnej wody by spęczniała następnie rozpuszczam w kąpieli wodnej studzę mieszam z 1 łyżką masy i dodaje do całości cały czas mieszając (szybko nie za długo ). Wsypuje umyte i osuszone borówki mieszam łyżką.
4. Całość :
Oba biszkopty przekłada tak samo, tortownica wykładamy folią spożywcza, układam pierwszy blat, ponczuje , wykładam mus truskawkowy, który zrobiłam tak samo jak ten do masy nie chciałam używać konfitury by nie była zbyt słodka( starczy z 500 gpodzielcie go na 4 części lub użyjcie konfitury z truskawek ). Wykładam połowę masy truskawkowej przykrywam kolejnym blatem ponczuje, wykładam niewielką ilość musu z truskawek i wykładam masę śmietankową, przykrywam ostatnim blatem delikatnie ponczuje. Oba biszkopty wstawiam na 3 godziny do lodówki by dokładnie stężały. Przygotowuje krem maślany z podwójnej ilości :)
Po stężeniu wyciągam z tortownic. Jeden biszkopt przecinamy idealnie na pół z każdej połówki wycinamy koło o wymiarach 12 cm, resztę możemy zjeść :).
Za pomocą kremu maślanego łączymy uszy z całym biszkoptem, wszystko dokładnie obkładamy kremem i staranie wykańczamy. Odstawiamy na 3-4 godzinki. Po tym czasie lukier w dłoń i zaczynamy wycinanie.
Ja pomogłam sobie wydrukiem powiększyłam Minnie do wielkości 24 cm, każdą część dokładnie wycięłam i odwzorowałam na lukrze. Przymocowałam za pomocą kleju jadalnego cmc.
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/10/tort-minnie.html