Przepis znaleziony na blogu HALF HOUR COOK. I tu oczywiście wykorzystałam serekmascarpone , który sama zrobiłam.200 g serka mascarpone180 g śmietany 30%3 czubate łyżki cukru pudru (można dać więcej)ziarenka wanilii zeskrobane z 1 laski1 torebka cukru waniliowego100 g czekolady50 g masła1 łyżka żelatyny (około 10 g)Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki zimnej wody i zostawić na kilka minut aż napęcznieje. Serek wymieszać łyżką ze śmietaną, wanilią i cukrami i wstawić na gaz. Kiedy masa będzie ciepła dodać żelatynę i mieszać aż się dokładnie rozpuści. Przelać do małej keksówki, ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie gotową masę pokroić delikatnie na małe kawałki (mniej więcej 4x1,5 cm). Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Obtaczać w niej ptasie mleczko i ułożyć na kratce aż czekolada zastygnie.