ßßß

Składniki na blachę średnicy 18cm:300 g herbatników1/3 puszki kajmaku1 opakowanie budyniu waniliowego1 szklanka mleka75 g miękkiego masła250 ml śmietany kremówki 35%1 łyżka cukru pudru3 listki żelatynywiórki czekoladowe do posypaniaGotujemy budyń według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do wystudzenia. Blachę wykładamy papierem, układamy pierwszą warstwę herbatników, smarujemy kajmakiem, następnie układamy drugą warstwę herbatników. Gdy budyń wystygnie miksujemy go z miękkim masłem, najpierw miksujemy masło i dodając po łyżce budyń łączymy składniki. Tak powstałą masę wykładamy na ciasteczkowy spód, na budyń układamy herbatniki. Blachę wstawiamy do lodówki.Żelatynę moczymy w wodzie 5 minut, w tym czasie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Namoczone listki żelatyny wyciągamy z wody, wkładamy do rondelka i podgrzewamy dolewając łyżkę wody. Ciepłą żelatynę dodajemy do bitej śmietany, miksujemy chwilę. Śmietanę wykładamy na blachę, posypujemy wiórkami czekoladowymi. Chłodzimy ok. 2 godziny.Smacznego!