Wykonanie

Składniki:
7-8 paczek
herbatników1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego
3 kubeczki
śmietany kremówki2 łyżeczki
żelatyny4 łyżki
cukru pudrukieliszek wrzącej
wody2 budynie
waniliowe1/2 litra
mleka5 łyżek
cukru pudru1 torebka
galaretki cytrynowej1 kostka
masłaPonadto:
kawałek
czekoladyPuszkę
mleka skondensowanego wsadź do garnka zalej
wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez około 3 godziny, następnie odstaw puszkę z
mlekiem do ostygnięcia.
Mleko ugotuj najlepiej dzień wcześniej. W 3/4 szklanki
mleka rozpuść budynie.

Zawiesina budyniowa................................
Resztę
mleka zagotuj i do gotującego się
mleka wlej wcześniej przygotowaną zawiesinę budyniową. Cały czas mieszając doprowadź
budyń do wrzenia tak aby powstały tzw. wulkany. Odstaw. Do gorącego budyniu wsyp
galaretkę cytrynową.
Budyń i
galaretka.............................
Dokładnie wszystko razem wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
Masło włóż do miski i rozmiksuj z 4 łyżkami
cukru pudru na puszystą masę.

Zmiksowane
masło z
cukrem pudrem.....................................
A następnie dodawaj po łyżce chłodny
budyń nie przerywając miksowania. Po dodaniu ostatniej łyżki budyniu wszystko razem miksuj przez około 1-2 minut.

Masa budyniowa....................................
Dużą brytfankę wyłóż folią aluminiową a następnie na całej jej powierzchni poukładaj warstwę
herbatników.

Pierwsza warstwa
herbatników.............................................
Na
herbatniki wyłóż przygotowaną masę budyniową.

Z masą budyniową...............................
Rozprowadź na całej powierzchni i przykryj kolejną warstwą
herbatników.

Druga warstwa
herbatników na
masie budyniowej..........................
Przełóż ugotowane
mleko skondensowane z puszki do miski.
Mleko skondensowane po ugotowaniu..........................................
Miksuj je przez około 2-3 minut tak aby powstała karmelowa masa z bąbelkami powietrza.

Masa karmelowa......................................
Wyłóż karmelową masę na drugą warstwę
herbatników.

Karmel na herbatnikach...............................................................
Rozprowadź równomiernie na całej powierzchni i przykryj trzecią warstwą
herbatników.

Trzecia warstwa
herbatników...........................................
Żelatynę rozpuść w kieliszku wrzącej
wody i odstaw do ostygnięcia.
Śmietanę kremówkę przelej do miski dodaj 5 łyżek
cukru pudru i zimną
żelatynę.

Ubijanie kremówki.............................................
Wszystko razem ubij na sztywną masę.

Masa z
bitej śmietany.........................................
Wyłóż ubitą
śmietanę na ostatnią wrstwę
herbatników.
Bita śmietana na herbatnikach............................................
Rozprowadź równomiernie po całej powierzchni a wierzch posyp startą na drobnych oczkach
czekoladą. Smacznego !

Starta
czekolada na
bitej śmietanie...............................................

3 Bit w kawałkach.......................................

I jeszcze jedno ujęcie........................................