Wykonanie
Delikatny, lekki, orzeźwiający - idealny na lato !Spróbujcie sami.Składniki- 750 g
jogurtu greckiego - 1 łyżka ekstraktu z
wanilii -150 g
cukru pudru -2 płaskie łyżeczki g
żelatyny -250ml
śmietany kremówki 30% - borówki/jagody Górna masa:- 150g
serka mascarpone - 3 łyżki borówek/jagód - 3 łyżki
cukru pudruWszystkie składniki zmiksować.Sposób przygotowaniaW większym naczyniu wymieszać
jogurt grecki z
wanilią i
cukrem pudrem. Następnie
żelatynę namoczyć, rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej
wody. Dodać do niej 4 łyżki odłożonej masy jogurtowej i wymieszać. Całość dodać do pozostałej masy jogurtowej, wymieszać.Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Przełożyć do masy jogurtowej i wymieszać. Dodać
jagody lub
borówki amerykańskie. Połączyć masę z
owocami. Całość przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm. Następnie nasz sernik pokrywamy masą. Wstawiamy do lodówki, schładzamy i delektujemy się smakiem !
E.O