ßßß
Składniki:tortownica o średnicy około 23 cmSernik:750 g jogurtu greckiego1 łyżka ekstraktu z wanilii130 g cukru pudru24 g żelatyny w proszku200 g śmietany kremówki 30%, schłodzonej350 g borówek amerykańskich (świeżych lub mrożonych)Polewa:125 g serka mascarpone1,5 łyżki borówek2 łyżki cukru pudruWykonanie:Sernik: W dużej misce mieszamy jogurt (w temperaturze pokojowej), ekstrakt waniliowy i przesiany cukier puder. Odkładamy na bok.Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Dodajemy do niej 4 łyżki odłożonej masy jogurtowej i dokładnie mieszamy. Nie powinno być w niej grudek. Gdyby jednak się pojawiły, lekko podgrzewamy ją w mikrofali lub nad parą wodną, ale nie gotujemy. Ponownie dokładnie mieszamy. Całość dodajemy do pozostałej masy jogurtowej. Mieszamy.Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Przedkładamy do masy jogurtowej i mieszamy. Odkładamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia (pamiętajmy, że szybko tężeje). Dodajemy borówki amerykańskie. Jeśli są zamrożone, najpierw je rozmrażamy i osuszany ręcznikiem papierowym. Łączymy je z masą jogurtową.Spód formy o średnicy około 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wypełniamy ją masą z wmieszanymi borówkami.Schłodzimy w lodówce do całkowitego zastygnięcia sernika.Polewa: wszystkie składniki miksujemy blenderem. Rozsmarowujemy po wierzchu sernika.Ciasto przechowujemy w lodówce.Smacznego!

Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)