Wykonanie
Nie wiem co
borówka amerykańska ma wspólnego z Ameryką… Chyba tyle co świnka morska z morzem ;) Wiem za to co ma wspólnego ze mną. Jest okrągła i słodziutka! ;) Nie no żartowałam, po prostu uwielbiam ten
owoc! A co robię jak coś uwielbiam? Tak – cos pysznego! Dzisiaj stawiam na sernik, na którego przepis podpatrzyłam na blogu Moje Wypieki :) Tym razem sernik tylko z nazwy bo… bez odrobiny
sera! :) Mimo tego, nie brakuje mu niczego! Do tego zacnego miana, zyska nie jednego fana!
Składniki:tortownica o średnicy około 23 cmSernik:750 g
jogurtu greckiego1 łyżka ekstraktu z
wanilii130 g
cukru pudru24 g
żelatyny w proszku200 g
śmietany kremówki 30%, schłodzonej350 g
borówek amerykańskich (świeżych lub mrożonych)Polewa:125 g
serka mascarpone1,5 łyżki
borówek2 łyżki
cukru pudruWykonanie:Sernik: W dużej misce mieszamy
jogurt (w temperaturze pokojowej), ekstrakt
waniliowy i przesiany
cukier puder. Odkładamy na bok.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej
wody. Dodajemy do niej 4 łyżki odłożonej masy jogurtowej i dokładnie mieszamy. Nie powinno być w niej grudek. Gdyby jednak się pojawiły, lekko podgrzewamy ją w mikrofali lub nad parą
wodną, ale nie gotujemy. Ponownie dokładnie mieszamy. Całość dodajemy do pozostałej masy jogurtowej. Mieszamy.Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Przedkładamy do masy jogurtowej i mieszamy. Odkładamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia (pamiętajmy, że szybko tężeje). Dodajemy
borówki amerykańskie. Jeśli są zamrożone, najpierw je rozmrażamy i osuszany ręcznikiem papierowym. Łączymy je z masą
jogurtową.Spód formy o średnicy około 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wypełniamy ją masą z wmieszanymi
borówkami.Schłodzimy w lodówce do całkowitego zastygnięcia sernika.Polewa: wszystkie składniki miksujemy blenderem. Rozsmarowujemy po wierzchu sernika.Ciasto przechowujemy w lodówce.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)