Wykonanie
Sezon
owoców letnich w pełni. Nic tylko wybierać, przebierać... Czasami decyzja jest bardzo trudna. Człowiek przechadza się
między straganami i kupiłby wszystko... Dziś padło na
jagody. Oto niezbyt słodki
jogurtowy sernik
jagodowy na zimno.Inspiracja Moje wypieki .Jeśli przygotujesz ten
jagodowy sernik, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:
Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cmCzas przygotowania: 4 godzinySkładnikiMasa jogurtowa:750 g
jogurtu typu greckiego130 g
cukru pudru24 g
żelatyny200 g
śmietany kremówki 30 lub 36 %350 g
jagódJagodowy wierzch:250 g
serka mascarpone3 łyżki
jagód4 łyżki
cukru pudruWykonanie:
Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki gorącej
wody. Pozwalamy się jej namoczyć, a następnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.W misce mieszamy
jogurt z
cukrem pudrem. Do szklanki z z
żelatyną dodajemy 4 łyżki masy jogurtowej i mieszamy, po czym dodajemy do pozostałej masy jogurtowej i miksujemy.Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy jogurtowej i delikatnie mieszamy. Dodajemy
jagody i znowu delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia, kontrolując co parę minut, aby masa się całkowicie nie ścięła.Masę wykładamy do tortownicy i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki do całkowego stężenia.Składniki masy jagodowej dokładnie miksujemy i rozsmarowujemy na wierzchu sernika.