Wykonanie

Po moich ukochanych truskawkach teraz na straganach królują
jagody. Zapraszam więc na pierwszy w tym sezonie przepis z tymi smacznymi i zdrowymi
owocami, czyli na
jogurtowy deser z
jagodami. Lekki, prosty do zrobienia i niezbyt słodki. W przepisie poniżej, do formowania deseru użyłam kilki plastikowych foremek, ale oczywiście deser możemy zrobić w jednym większym naczyniu.Natomiast wielbicielom słodszych deserów polecam dodać do
jogurtu nieco więcej
cukru.

SkładnikiMasa jogurtowa:120 g zimnej
śmietany 36%400 g
jogurtu typu greckiego80 g
cukru pudru14 g
żelatyny200 g
jagódMasa jagodowa:250 g
mascarpone3 kopiaste łyżki
jagód4 łyżki
cukru pudru
Wykonanie:
Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki gorącej
wody i dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się
żelatyny. W misce mieszamy
jogurt z
cukrem pudrem. Gdy
żelatyna lekko przestygnie, ale będzie jeszcze letnia wlewamy ją do
jogurtu miksując, aby nie powstały grudki.W naczyniu ubijamy na sztywno kremówkę, dodajemy ją następnie do masy jogurtowej i delikatnie mieszamy. Wkładamy do lodówki, aby się lekko ścięła. Gdy masa zacznie tężeć dodajemy do niej
jagody, delikatnie mieszamy i napełniamy nią foremki. Jeśli nie mamy foremek możemy wykorzystać filiżanki lub małe szklanki.Gdy masa w foremkach się zetnie, w naczyniu miksujemy składniki masy jagodowej. Następnie rozsmarowujemy ją na
masie jogurtowej, wyrównujemy.Foremki chowamy do lodówki na 2- 3 godziny.Przed podaniem foremki do 1/2 wysokości na moment wkładamy do gorącej
wody. Wtedy deser bez problemu będzie można wyjąć na talerzyk. Podajemy udekorowane
jagodami i listkami
mięty.