ßßß Cookit - przepis na Jogurtowy letni deser z jagodami

Jogurtowy letni deser z jagodami

nazwa

Wykonanie

Po moich ukochanych truskawkach teraz na straganach królują jagody. Zapraszam więc na pierwszy w tym sezonie przepis z tymi smacznymi i zdrowymi owocami, czyli na jogurtowy deser z jagodami. Lekki, prosty do zrobienia i niezbyt słodki. W przepisie poniżej, do formowania deseru użyłam kilki plastikowych foremek, ale oczywiście deser możemy zrobić w jednym większym naczyniu.
Natomiast wielbicielom słodszych deserów polecam dodać do jogurtu nieco więcej cukru.
Składniki
Masa jogurtowa:
120 g zimnej śmietany 36%
400 g jogurtu typu greckiego
80 g cukru pudru
14 g żelatyny
200 g jagód
Masa jagodowa:
250 g mascarpone
3 kopiaste łyżki jagód
4 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki gorącej wody i dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się żelatyny. W misce mieszamy jogurt z cukrem pudrem. Gdy żelatyna lekko przestygnie, ale będzie jeszcze letnia wlewamy ją do jogurtu miksując, aby nie powstały grudki.
W naczyniu ubijamy na sztywno kremówkę, dodajemy ją następnie do masy jogurtowej i delikatnie mieszamy. Wkładamy do lodówki, aby się lekko ścięła. Gdy masa zacznie tężeć dodajemy do niej jagody, delikatnie mieszamy i napełniamy nią foremki. Jeśli nie mamy foremek możemy wykorzystać filiżanki lub małe szklanki.
Gdy masa w foremkach się zetnie, w naczyniu miksujemy składniki masy jagodowej. Następnie rozsmarowujemy ją na masie jogurtowej, wyrównujemy.
Foremki chowamy do lodówki na 2- 3 godziny.
Przed podaniem foremki do 1/2 wysokości na moment wkładamy do gorącej wody. Wtedy deser bez problemu będzie można wyjąć na talerzyk. Podajemy udekorowane jagodami i listkami mięty.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/06/jogurtowy-letni-deser-z-jagodami.html