Wykonanie
Pin It
Sernik
owocowy na zimno, to jeden z moich ulubionych letnich deserów. Ulubionych z dwóch, a raczej po głębszym zastanowieniu nawet z
trzech powodów. Przede wszystkim jest zimny, co w lecie jest istotne i do jego przygotowania nie trzeba uruchamiać piekarnika. Do jego przygotowania można wykorzystać w
sumie wszystkie
owoce sezonowe, a na sam koniec, jest banalnie łatwy w wykonaniu. To co ? Zachęciłam Was choć troszkę ? :-).
Proporcje na tortownicę o średnicy 21 cmSkładnikiMasa owocowa:1000 g
zmielonego serka na sernik6 łyżek
cukru pudru3 łyżki
żelatyny200 g
jagódMasa jogurtowa:250 g
jogurtu greckiego4 łyżki
cukru pudru1 łyżka
żelatynyjagody do przybraniaSpód:okrągłe
biszkoptyWykonanie:3 łyżki
żelatyny wsypujemy do 1/2 szklanki zimnej
wody i zostawiamy na 15 minut do namoczenia. Następnie podgrzewamy ją bardzo delikatnie w mikrofali, uważając, aby się nie zagotowała, bo wtedy
żelatyna się nie zetnie. Odstawiamy do przestygnięcia.W misce miksujemy
serek z
cukrem pudrem. Do przestudzonej
żelatyny dodajemy 2 łyżki
serka, żeby ją zahartować.
Jagody blendujemy i dodajemy do
serka, dokładnie miksujemy. Na koniec do masy serowej dodajemy
żelatynę i ponownie miksujemy.Tortownicę wykładamy folią spożywczą, układamy na niej
biszkopty i wylewamy masę
serową. Wkładamy do lodówki, aż zastygnie.
Jogurt grecki miksujemy z
cukrem pudrem. Jedną łyżkę
żelatyny wsypujemy do 1/3 szklanki zimnej
wody i zostawiamy na 15 minut do namoczenia. Następnie podgrzewamy ją bardzo delikatnie w mikrofali, uważając, aby się nie zagotowała, bo wtedy
żelatyna się nie zetnie. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie do przestudzonej
żelatyny dodajemy łyżkę
jogurtu, żeby ją zahartować. Gdy ją wymieszamy dodajemy ją do pozostałego
jogurtu, miksujemy i wykładamy na zastygniętą masę
owocową. Na wierzchu rozkładamy
jagody. Sernik wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.