Wykonanie
Jagodowa kostkaKolejny świetny pomysł na wykorzystanie
jagód dla mnie strzał w dziesiątkę. Delikatna pianka, której słodkość możemy modyfikować tak jak nam się podoba :). Leciutka i bardzo smaczna wypróbujcie przepis pochodzi z gazetki Gotuj krok po kroku. Ostatnio były małe kłopoty z witryną ,stary szablon przestał niestety ze mną współpracować stąd zmiana :), ale korzystna wszystko powróciło na swoje miejsce i powróciła możliwość drukowania :). Potrzeba jeszcze małego dopieszczenia i sądzę że już nie będą występować żadne problemy.
Składniki :1 opakowanie podłużnych
biszkoptów1 kg i 200 g
jogurtu naturalnego350 g
jagód9 łyżek
cukru pudru6 łyżek
żelatyny + 4 łyżeczkisok z 1/2
cytryny1. Blaszkę wykładamy folia spożywczą. Na dnie układamy
biszkopty.
Jagody myjemy i odsączamy.2. 6 łyżek
żelatyny rozpuszczamy w 100 ml gorącej
wody, studzimy, 200 g
jagód miksujemy z 5 łyżkami
cukru. Do zmiksowanych
jagód dodajemy
jogurt i miksujemy, następnie dodajemy
żelatynę.3. Masę
jagodową wylewamy na
biszkopty, wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do całkowitego stężenia do lodówki.4. Pozostałą
żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej
wody, studzimy. Pozostałe
jagody miksujemy z 4 łyżkami
cukru ja dodałam 2 łyżki więcej, oraz
sok z cytryny. Dolewamy
żelatynę wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na piankę
jagodową . Całość wstawiamy do lodówki by stężało.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy