Wykonanie
Jednymi z moich ulubionych letnich
owoców są
jagody. Czekam z niecierpliwością aż pojawią się w lesie. Choć ich zbieranie jest czynnością dość monotonną, nigdy ich nie kupuję.Dziś proponuję wykorzystanie
jagód do zrobienia letniego ciasta a'la ptasie mleczko.Dwie warstwy puszystych chmurek na
wafelku.
/Blueberry
yogurt marshmallow(scroll down to see a recipe in English)Składniki:małe opakowanie
wafli500 g
jagód340 g
jogurtu naturalnego200 g
cukru pudru55 g
żelatynyPrzygotowanie:
Jagody zmiksować na gładką masę. Dodać 35 g
żelatyny i 100 g
cukru pudru i miksować chwilę do dokładnego wymieszania.Masę przelać do garnka i podgrzać na średnim ogniu wciąż mieszając-do całkowitego rozpuszczenia
żelatyny. Masy nie wolno gotować. Zostawić do ostudzeniaPozostałą
żelatynę rozpuścić w szklance wrzątku i wymieszać z
jogurtem naturalnym i pozostałym
cukrem pudrem. Zostawić do ostudzenia.Ostudzoną masę
jagodową ubijać mikserem przez kilka minut, do zwiększenia objętości i rozjaśnienia.Blachę wyłożyć folią spożywczą. Na spód ułożyć warstwę z
wafelków i wylać masę
jagodową. Wstawić do lodówki.Masę
jogurtową również ubijać mikserem przez kilka minut, do zwiększenia objętości. Następnie rozsmarować na
masie jagodowej i całość włożyć do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.
Ingredients:small pack of wafers500 g blueberries340 g yoghurt200 g icing sugar55 g gelatinPreparation:Blend blueberries until smooth. Add 35 g gelatin and 100 g sugar and mix for a while.Transfer the batter to the pot and heat over medium heat stirring constantly-until complete dissolution of gelatin. Don't cook the batter. Allow to cool.Dissolve the rest of gelatin in a glass of boiling water and mix with the yoghurt and the rest of the sugar. Allow to cool.
Whisk the cooled bluberry batter for several minutes, to increase its volume and brightness.
Line the baking
tray with foil. Put a layer of wafers on the bottom and
pour the blueberry batter. Put in the fridge.
Whisk the cooled
yogurt batter for several minutes, to increase its volume, then spread on blueberry and put in the fridge for a few hours all to solidify.