ßßß
Hej! Dziś mam dla Was ciasto, które powstało pod wpływem wizyty w Lawendowym Domu . Zainspirowany zdjęciami postanowiłem zrobić bardzo podobne ciacho z wykorzystaniem jagód. Ale dlaczego ciasto, a nie sernik? Może dlatego żeby nikt mi nie zarzucił, tak jak kiedyś, że podaję przepis na sernik, w którym nie ma sera. W lodówce brakowało mi klasycznego twarogu, ale znalazłem dwa opakowania mascarpone, których termin przydatności zbliżał się ku końcowi. Dlatego twaróg zastąpiłem mascarpone, który nadał całości delikatnej, kremowej konsystencji.spód:200 g ulubionych ciasteczek100 g masłaCiasteczka zmiksować blenderem, dodać roztopione mało i dobrze połączyć. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a jej boki posmarować cienką warstwą oliwy z oliwek. Na dno formy wyłożyć masę z ciasteczek, docisnąć i wyrównać. Całość wstawić do zamrażarki na ok. 10-15 minut do stężenia. W tym czasie przygotować masę jagodową.masa jagodowa:500 g mascarpone200 g jagód300 g jogurtu naturalnego5 łyżek cukru pudrusok z 1/2 cytryny (opcjonalnie)5 łyżeczek żelatyny2 łyżki zimnej wodyŻelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Mascarpone utrzeć z jogurtem naturalnym i cukrem pudrem. Jagody umieścić w rondelku i zmiksować blenderem na gładko. Podgrzewać na małym ogniu, dodać napęczniała żelatynę i mieszać do rozpuszczenia składników. Gotową mieszankę jagód wlewać małym strumieniem do masy z mascarpone cały czas mieszając. W tym momencie można dodać sok z cytryny, jeśli masa jest za mało kwaśna. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji masę przełożyć na schłodzony spód z ciasteczek, wyrównać i wstawić na ok. godzinę do zamrażarki, aż dobrze stężeje.wierzch:50 ml soku z jagód1 łyżka cukru pudru2 łyżeczki żelatynySok z jagód wlać do rondla, dodać żelatynę i odstawić na kilka minut do napęcznienia. Następnie podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Cały czas mieszając. Gotową galaretkę przestudzić a następnie wylać na wierzch schłodzonego ciasta i odstawić na kilka minut (powinna szybko stężeć). Gotowe ciasto ostrożnie wyjąć z tortownicy, udekorować owocami lub kwiatami i podawać.Smacznego! :)