Wykonanie
Prawie kremówka, bo nie jest to taka tradycyjna. Masa
śmietanowo-jogurtowa, do tego
jagody i
ciasto francuskie. Nie bardzo wiedziałam jak nazwać to ciacho. Gdy było już gotowe, pomyślałam "Prawie jak kremówka" i tak zostało ;] Swoja
drogą, zjadłabym taką tradycyjną kremówkę i pewnie niebawem taka też pojawi się na blogu. Tymczasem ta jest nieco inna, ale równie pyszna ;) Polecam.
Co potrzebujemy:2 płaty
ciasta francuskiego400 ml
śmietany min 30%400 g
jogurtu greckiego5-6 łyżeczek
cukru pudru250 g
jagódok 5 g
żelatyny1. Płaty ciasta pieczemy przez ok 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gdy się zarumienią, wyciągamy i pozostawiamy do przestygnięcia.2. Przygotowujemy masę. Ubijamy
śmietanę na sztywno, dodajemy
cukier puder, a gdy będzie już ubita na sztywno wlewamy rozpuszczoną w wodzie
żelatynę. Do gotowej masy dodajemy łyżkami
jogurt grecki i mieszamy gumową
łopatką. Dodajemy
jagody (u mnie były mrożone, więc najpierw je odmroziłam i dopiero później dodawałam).3. Na jeden płat ciasta wykładamy masę i przykrywamy ją drugim płatem. Wierzch możemy oprószyć
cukrem pudrem.