Wykonanie
Jak zawsze przy niedzieli znajdzie się coś słodkiego do
kawy. Tym razem brak piekarnika nie przeszkodził mi w planach i spokojnie mogłam wykonać swoje dzieło. Wyszło idealne, delikatne w smaku, a jeśli ktoś lubi słodkości mało słodkie to
herbatnikowe ciasto
jagodowe będzie dla niego w sam raz.Składniki:- 3 opakowania
herbatników (pakowanych po 8)- 1 opakowanie
serka mascarpone- słoiczek
jagód- 3 łyżeczki
żelatyny- 6 łyżki
cukru pudru- 375 ml
śmietany kremówkiWykonanie:Zaczynamy od przygotowania
owoców. Fakt iż wykorzystałam gotowy słoiczek
jagód przygotowanych w ramach zapasów zimowych przez moją mamę usprawnił moją pracę, ponieważ nie musiałam czkać aż
owoce same puszczą sok podczas gotowania. Jedyne co musiałam zrobić to wrzucić
jagody do rondelka wraz z 3 łyżkami
cukru pudru i wstawić na mały ogień.W oczekiwaniu na zagotowanie
jagód, rozpuszczamy
żelatynę we wrzątku, następnie dodajemy do rozpuszczonej już
żelatyny dwie łyżki
jagód z garnuszka i po dokładnym zmieszaniu wlewamy całość do gotujących się
owoców. Mieszamy oraz odstawiamy do wystygnięcia na ok. 3-4 godz.Pół pracy za nami. Teraz wystarczy wymieszać za pomocą miksera frużelinę
owocową z
serkiem mascarpone. Jeśli krem wydaje się mało słodki można dodać kilka łyżek
cukru pudru. Po przygotowaniu kremu, w osobnym naczyniu ubijamy schłodzoną kremówkę z 3 łyżkami
cukru pudru.
Gdy mamy gotowy krem oraz kremówkę zabieramy się za ułożenie ciasta. Z racji iż nie dysponuję żadną blaszką wykorzystałam pojemnik na żywność, który spisał się idealnie.
Zaczynamy od ułożenia na spód
herbatników. Na
herbatniki kładziemy równomiernie
jagodowy krem, następnie kolejna warstwa
herbatników, które nasączamy
sokiem z
jagód.
Na końcu wykładamy kremówkę, na którą ląduje już ostatnia warstwa
herbatników. Całość wkładamy do lodówki na minimum 2 godz.