Wykonanie
Czasem pomiędzy pierniczkami (które jeszcze będą na blogu ;-) zechce się czegoś innego, letniego, zimnego.. mimo, iż zimno na dworze.. Dlatego powstał serniczek na zimno z
jagodami. Sernik to zbyt duża nazwa dla niego, wszak
sera w nim praktycznie nie ma.. Deser z
jagodami. Lekki, mocno
jogurtowy, z dużą ilością
owoców. Można go wykonać na ulubionym spodzie z
biszkoptów, ja nawet to pominęłam. Smakował cudownie :-).Składniki:750 g
jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej1 łyżka ekstraktu z
wanilii130 g
cukru pudru, przesianego24 g
żelatyny w proszku200 g
śmietany kremówki 30%, schłodzonej350 g
jagód lub
borówek amerykańskich, świeżych lub mrożonychW większym naczyniu wymieszać
jogurt grecki z ekstraktem z
wanilii i
cukrem pudrem. Odłożyć.
Żelatynę namoczyć, następnie rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej
wody. Dodać do niej 4 łyżki odłożonej masy jogurtowej i wymieszać. Sprawdzić
między opuszkami palców - nie powinno być w niej grudek. Gdyby były - podgrzać lekko w mikrofali lub nad parą
wodną (nie gotować) i raz jeszcze dokładnie wymieszać. Całość dodać do pozostałej masy jogurtowej, wymieszać.Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Przełożyć do masy jogurtowej i wymieszać. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia (uwaga: tężeje szybko). Dodać
jagody (mogą być zamrożone, nie powinny być jednak zbite w jedną bryłkę) lub
borówki amerykańskie (je wcześniej odmrozić i osuszyć na papierowym ręczniczku). Wymieszać.Przygotować formę o średnicy 23 cm, najlepiej z ceramicznym
spodem i silikonową obręczą (tradycyjną formę wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier poza obręcz). Do formy przelać masę
jogurtową z
jagodami, wyrównać.Schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcia sernika.Dodatkowo:125 g
serka mascarpone1,5 łyżki
jagód2 łyżki
cukru pudruWszystkie składniki zmiksować w malakserze (lub blenderem). Rozsmarować po wierzchu sernika.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).