ßßß

SkładnikiCiasto750g jogurtu greckiego130g cukru pudru200g śmietany kremówki 30%24g żelatyny w proszku350g borówek amerykańskichŁyżka pasty waniliowej (lub ziarenka z jednej laski)Krem125g serka mascarpone2 łyżki borówek2 łyżki cukru pudruPrzygotowanieWymieszaj w misce jogurt z pastą waniliową i przesianym cukrem pudrem.Żelatynę namocz w odrobinie wody, następnie rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody.Do żelatyny dodaj 4 łyżki masy jogurtowej, wymieszaj. Całość dodaj do reszty kremu, dokładnie wymieszaj.Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Przełóż do masy jogurtowej i mieszaj, aż składniki dokładnie się połączą.Odstaw krem do lodówki, w tym czasie wyłóż tortownicę papierem do pieczenia.Dodaj do kremu borówki i delikatnie wymieszaj. Przełóż ciasto do formy, wygładź powierzchnię i wstaw do lodówki – najlepiej na całą noc, aż całkowicie zastygnie.Przygotuj krem z mascarpone – wszystkie składniki zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę. Rozsmaruj na powierzchni ciasta. Przechowuj w lodówce.Przepis pochodzi z książki Moje wypieki i desery D. Świątkowskiej
Zobacz także:Sernik na zimno z porzeczkami i syropem z czarnego bzuTort jagodowyTort śmietanowy z mascarpone i malinami