ßßß Cookit - przepis na Torcik jogurtowy z borówkami

Torcik jogurtowy z borówkami

nazwa

Wykonanie

Nie jest to klasyczny tort z kremem i biszkoptem. Raczej jogurtowy sernik (bez sera) na zimno. Doskonała alternatywa, jeśli nie lubisz ciężkich i kalorycznych tortów. Przygotowałam go na specjalną uroczystość – urodziny Mamy, wymagał więc wyjątkowej dekoracji. Możesz go jednak przygotować bez okazji – ot, po prostu z czystego łakomstwa. Doskonale się do tego nadaje – przygotowanie nie sprawia szczególnych trudności, a jest naprawdę pyszny. Możesz użyć mrożonych owoców – wówczas należy je wcześniej rozmrozić i osuszyć na papierowym ręczniku.
Składniki
Ciasto
750g jogurtu greckiego
130g cukru pudru
200g śmietany kremówki 30%
24g żelatyny w proszku
350g borówek amerykańskich
Łyżka pasty waniliowej (lub ziarenka z jednej laski)
Krem
125g serka mascarpone
2 łyżki borówek
2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
Wymieszaj w misce jogurt z pastą waniliową i przesianym cukrem pudrem.
Żelatynę namocz w odrobinie wody, następnie rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody.
Do żelatyny dodaj 4 łyżki masy jogurtowej, wymieszaj. Całość dodaj do reszty kremu, dokładnie wymieszaj.
Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Przełóż do masy jogurtowej i mieszaj, aż składniki dokładnie się połączą.
Odstaw krem do lodówki, w tym czasie wyłóż tortownicę papierem do pieczenia.
Dodaj do kremu borówki i delikatnie wymieszaj. Przełóż ciasto do formy, wygładź powierzchnię i wstaw do lodówki – najlepiej na całą noc, aż całkowicie zastygnie.
Przygotuj krem z mascarpone – wszystkie składniki zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę. Rozsmaruj na powierzchni ciasta. Przechowuj w lodówce.
Przepis pochodzi z książki Moje wypieki i desery D. Świątkowskiej
Zobacz także:
Sernik na zimno z porzeczkami i syropem z czarnego bzu
Tort jagodowy
Tort śmietanowy z mascarpone i malinami
Źródło:http://mammadeli.com/2014/03/11/torcik-jogurtowy-z-borowkami