Wykonanie
Nie jest to klasyczny tort z kremem i
biszkoptem. Raczej
jogurtowy sernik (bez
sera) na zimno. Doskonała alternatywa, jeśli nie lubisz ciężkich i kalorycznych
tortów. Przygotowałam go na specjalną uroczystość – urodziny Mamy, wymagał więc wyjątkowej dekoracji. Możesz go jednak przygotować bez okazji – ot, po prostu z czystego łakomstwa. Doskonale się do tego nadaje – przygotowanie nie sprawia szczególnych trudności, a jest naprawdę pyszny. Możesz użyć
mrożonych owoców – wówczas należy je wcześniej rozmrozić i osuszyć na papierowym ręczniku.
SkładnikiCiasto750g
jogurtu greckiego130g
cukru pudru200g
śmietany kremówki 30%24g
żelatyny w proszku350g
borówek amerykańskichŁyżka pasty waniliowej (lub ziarenka z jednej laski)Krem125g
serka mascarpone2 łyżki
borówek2 łyżki
cukru pudruPrzygotowanieWymieszaj w misce
jogurt z pastą
waniliową i przesianym
cukrem pudrem.
Żelatynę namocz w odrobinie
wody, następnie rozpuść w 1/4 szklanki gorącej
wody.Do
żelatyny dodaj 4 łyżki masy jogurtowej, wymieszaj. Całość dodaj do reszty kremu, dokładnie wymieszaj.Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Przełóż do masy jogurtowej i mieszaj, aż składniki dokładnie się połączą.Odstaw krem do lodówki, w tym czasie wyłóż tortownicę papierem do pieczenia.Dodaj do kremu
borówki i delikatnie wymieszaj. Przełóż ciasto do formy, wygładź powierzchnię i wstaw do lodówki – najlepiej na całą noc, aż całkowicie zastygnie.Przygotuj krem z
mascarpone – wszystkie składniki zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę. Rozsmaruj na powierzchni ciasta. Przechowuj w lodówce.Przepis pochodzi z książki Moje wypieki i desery D. Świątkowskiej
Zobacz także:Sernik na zimno z
porzeczkami i
syropem z czarnego bzuTort
jagodowyTort
śmietanowy z
mascarpone i
malinami