ßßß Cookit - przepis na Mleczko ptasie

Mleczko ptasie

nazwa

Wykonanie

Delikatna, lekka pianka oblana czekoladą. Przypomina oryginal, chociaż dokładnie go nie odwzorowuje. Jest pyszna, waniliowa, ale jej smak zmienicie używając owocowej galaretki, natomiast konsystenencję zmodyfikuje agar. Własnoręcznie stworzoną piankę możecie też podarowaćjako prezent :)
200 g śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
łyżeczka ekstraktu z wanilii
20 g żelatyny, agaru lub galaretki
200 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
masło do natłuszczenia foremki
Kremówkę, serek, cukier puder i ekstrakt podgrzac w rondelku. Dodać żelatynę, energicznie wymieszać i gotować około 3 minuty po zawrzeniu. Zdjąć z ognia, przestudzić i zmiksować, by masa się napowietrzyła. Przelać do natłuszonej foremki (u mnie 20 x 20), po zastygnięciu schować do lodówki na 2- 4 godziny.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Piankę pokroić w prostokąty albo kwadraty, obtaczać w czekoladzie i układać na papierze do pieczenia. Deser będzie gotowy po 20- 30 minutach. Smacznego!
Źródło:http://waniliowakuchnia.blogspot.com/2012/08/mleczko-ptasie.html