Wykonanie
Składnikiok. 225 g (1 opakowanie)
herbatników digestive lub owsianych100 g
masła, roztopionego1 i 1/2 łyżki
żelatyny w proszku300 ml
śmietanki kremówki 30% (b. zimnej)5 łyżek
cukru pudru600 g
serka mascarpone (zimnego)1/4 szklanki gorącego
mleka100 g
białej czekolady1 szklanka
malin (mrożonych lub świeżych)1
galaretka o smaku
owoców leśnychPrzygotowanieFormę o średnicy 23 cm z odpinaną obręczą wysmarować
masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciastka drobno pokruszyć i wymieszać z roztopionym
masłem. Wyłożyć je na spód formy i mocno uklepać.
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach chłodnej
wody (ok. 15 minut).Ubić
śmietankę kremową razem z
mascarpone i
cukrem pudrem na sztywną i gęstą masę. Namoczoną
żelatynę włożyć do 1/4 szklanki gorącego
mleka i całkowicie rozpuścić szybko mieszając. Ostudzić.
Czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej, następnie dodawać po łyżce masę
serową ciągle powoli mieszając. Na koniec połączyć z rozpuszczoną, ostudzoną
żelatyną (masę dodajemy do
żelatyny a nie odwrotnie, stopniowo, po łyżce, z każdą łyżką delikatnie mieszając. Po dodaniu kilku łyżek masy można już dodać całą resztę masy i wymieszać).Masę wyłożyć na spód z
herbatników i wstawić do lodówki.
Galaretkę dokładnie rozpuścić we wrzącej wodzie. Ostudzić i wstawić do lodówki, do czasu aż zacznie tężeć, ale będzie ciągle płynna.Zamrożone lub świeże
maliny ułożyć na
masie serowej i zalać tężejącą
galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia na kilka godzin.Wskazówki
Śmietanka kremówka i
mascarpone muszą być schłodzone aby dobrze się ubiły.