ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno z malinami i galaretką

Sernik na zimno z malinami i galaretką

nazwa

Wykonanie

Składniki
ok. 225 g (1 opakowanie) herbatników digestive lub owsianych
100 g masła, roztopionego
1 i 1/2 łyżki żelatyny w proszku
300 ml śmietanki kremówki 30% (b. zimnej)
5 łyżek cukru pudru
600 g serka mascarpone (zimnego)
1/4 szklanki gorącego mleka
100 g białej czekolady
1 szklanka malin (mrożonych lub świeżych)
1 galaretka o smaku owoców leśnych
Przygotowanie
Formę o średnicy 23 cm z odpinaną obręczą wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka drobno pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć je na spód formy i mocno uklepać. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach chłodnej wody (ok. 15 minut).
Ubić śmietankę kremową razem z mascarpone i cukrem pudrem na sztywną i gęstą masę. Namoczoną żelatynę włożyć do 1/4 szklanki gorącego mleka i całkowicie rozpuścić szybko mieszając. Ostudzić.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, następnie dodawać po łyżce masę serową ciągle powoli mieszając. Na koniec połączyć z rozpuszczoną, ostudzoną żelatyną (masę dodajemy do żelatyny a nie odwrotnie, stopniowo, po łyżce, z każdą łyżką delikatnie mieszając. Po dodaniu kilku łyżek masy można już dodać całą resztę masy i wymieszać).
Masę wyłożyć na spód z herbatników i wstawić do lodówki. Galaretkę dokładnie rozpuścić we wrzącej wodzie. Ostudzić i wstawić do lodówki, do czasu aż zacznie tężeć, ale będzie ciągle płynna.
Zamrożone lub świeże maliny ułożyć na masie serowej i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia na kilka godzin.
Wskazówki
Śmietanka kremówka i mascarpone muszą być schłodzone aby dobrze się ubiły.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_na_zimno/przepis.html