ßßß Cookit - przepis na Malinowy sernik na zimno

Malinowy sernik na zimno

nazwa

Wykonanie

Tydzień temu, z okazji lokalnego święta malin zwanego Maliniakami obudziła się we mnie nutka patriotyzmu, która nakazała mi zrobienie tego ciasta -deseru. Bardzo lubię maliny i to nie dlatego, że mieszkam w zagłebiu malinowym ale dlatego, że jest to owoc, który świetnie sprawdza się w wypiekach. Żadne ciasto tak nie pachnie jak to z malinami. Zgodnie z tym powinnam więc na święto tego owocu coś upiec ale ja zabawiłam się we wróżkę i przewidując awarię piekarnika zrobiłam sernik na zimno. Początkowo miał on wyglądać całkiem inaczej ale maliny tak mi się"rozciapciały" w nagrzanym samochodzie że i wygląd musiał się zmienić. Sernik jest kremowy, lekko słodki, i lekko orzeźwiający. Smakuje trochę jak lody co jest jego chyba największym atutem. Niestety dodałam trochę za mało żelatyny i dlatego konsystencja jest taka jak widać na zdjęciu.
Składniki:
1 szklanka pokruszonych herbatników
60 g stopionego masła
500 g malin
500 g serka mascarpone
300 ml śmietanki kremówki
1/2 szklanki cukru pudru
3-4 łyżeczki żelatyny
500 g malin
Pokruszone ciastka wymieszać z rozpuszczonym masłem. Dokładnie rozprowadzić na tortownicy o średnicy 24 cm i wykleić dno. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i dokładnie wymieszać. Maliny z cukrem podgrzać i zmiksować. Można przetrzeć przez sitko ale ja tego nie zrobiłam bo malinowe pestki aż tak mi nie przeszkadzają. Śmietanę kremówkę ubic na sztywno. Wymieszać ser mascrpone z malinowym przecierem i ubitą śmietanką. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Przelać masę do formy i wstawic do lodówki.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2011/07/Malinowy-sernik-na-zimno.html