ßßß
10 małych porcjiSkładniki:150 g herbatników lub biszkoptów,50 g miękkiego masła,250 g serka mascarpone,250 g śmietany kremówki 30%,pół łyżki cukru pudru,500 g jeżyn,1 i 1/2 łyżeczki żelatyny w proszku,1/4 szklanki wrzątku,listki mięty do ozdobyPrzygotowanie :Biszkopty lub herbatniki układamy na desce i przykrywamy arkuszem papieru śniadaniowego, delikatnie wałkujemy aby się pokruszyły, przesypujemy do miski i dodajemy masło. Delikatnie miksujemy, jeśli masa jest zbyt sucha można dodać masło. Formę do muffinek ( ja użyłam tekturowych, ale mogą być także silikonowe) wykładamy łyżką kruszonych ciastek i przygniatamy, wstawiamy na 15 min do lodówki.Jeżyny należy zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dokładnie mieszamy, studzimy. Gdy żelatyna zacznie żelować ( będzie się robiła galaretka) wtedy wlewamy ją do musu jeżynowego i dokładnie mieszamy.W tym czasie ubijamy śmietankę kremówkę na bitą śmietanę, gdy takowa powstanie dodajemy delikatnie po łyżce ser mascarpone, znowu miksujemy i słodzimy cukrem pudrem.Z lodówki wyjmujemy formy ze spodem i łyżką do 3/4 wysokości nakładamy krem. Wyrównujemy łyżką. Na górę wykładamy galaretkę jeżynową. Całość chłodzimy w lodówce ok. 1,5 godziny .