Wykonanie
Miniserniczki na spodzie
ciasteczkowym z
jeżynową galaretką to deser idealny na imprezę lub romantyczną kolację. Można nim bardzo pozytywnie zaskoczyć znajomych i
bliskich. Nie należy do dietetycznych deserów, ale można nim poprawić sobie humor w pochmurny dzień. Zapomniałam wspomnieć, że obędziecie się bez pieczenia.
10 małych porcjiSkładniki:150 g
herbatników lub
biszkoptów,50 g miękkiego
masła,250 g
serka mascarpone,250 g
śmietany kremówki 30%,pół łyżki
cukru pudru,500 g
jeżyn,1 i 1/2 łyżeczki
żelatyny w proszku,1/4 szklanki wrzątku,listki
mięty do ozdobyPrzygotowanie :
Biszkopty lub
herbatniki układamy na desce i przykrywamy arkuszem papieru
śniadaniowego, delikatnie wałkujemy aby się pokruszyły, przesypujemy do miski i dodajemy
masło. Delikatnie miksujemy, jeśli masa jest zbyt sucha można dodać
masło. Formę do muffinek ( ja użyłam tekturowych, ale mogą być także silikonowe) wykładamy łyżką kruszonych
ciastek i przygniatamy, wstawiamy na 15 min do lodówki.
Jeżyny należy zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dokładnie mieszamy, studzimy. Gdy
żelatyna zacznie żelować ( będzie się robiła
galaretka) wtedy wlewamy ją do musu
jeżynowego i dokładnie mieszamy.W tym czasie ubijamy
śmietankę kremówkę na
bitą śmietanę, gdy takowa powstanie dodajemy delikatnie po łyżce
ser mascarpone, znowu miksujemy i słodzimy
cukrem pudrem.Z lodówki wyjmujemy formy ze
spodem i łyżką do 3/4 wysokości nakładamy krem. Wyrównujemy łyżką. Na górę wykładamy
galaretkę jeżynową. Całość chłodzimy w lodówce ok. 1,5 godziny .