ßßß Cookit - przepis na Miniserniczki z galaretką jeżynową

Miniserniczki z galaretką jeżynową

nazwa

Wykonanie

Miniserniczki na spodzie ciasteczkowym z jeżynową galaretką to deser idealny na imprezę lub romantyczną kolację. Można nim bardzo pozytywnie zaskoczyć znajomych i bliskich. Nie należy do dietetycznych deserów, ale można nim poprawić sobie humor w pochmurny dzień. Zapomniałam wspomnieć, że obędziecie się bez pieczenia.
10 małych porcji
Składniki:
150 g herbatników lub biszkoptów,
50 g miękkiego masła,
250 g serka mascarpone,
250 g śmietany kremówki 30%,
pół łyżki cukru pudru,
500 g jeżyn,
1 i 1/2 łyżeczki żelatyny w proszku,
1/4 szklanki wrzątku,
listki mięty do ozdoby
Przygotowanie :
Biszkopty lub herbatniki układamy na desce i przykrywamy arkuszem papieru śniadaniowego, delikatnie wałkujemy aby się pokruszyły, przesypujemy do miski i dodajemy masło. Delikatnie miksujemy, jeśli masa jest zbyt sucha można dodać masło. Formę do muffinek ( ja użyłam tekturowych, ale mogą być także silikonowe) wykładamy łyżką kruszonych ciastek i przygniatamy, wstawiamy na 15 min do lodówki.
Jeżyny należy zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dokładnie mieszamy, studzimy. Gdy żelatyna zacznie żelować ( będzie się robiła galaretka) wtedy wlewamy ją do musu jeżynowego i dokładnie mieszamy.
W tym czasie ubijamy śmietankę kremówkę na bitą śmietanę, gdy takowa powstanie dodajemy delikatnie po łyżce ser mascarpone, znowu miksujemy i słodzimy cukrem pudrem.
Z lodówki wyjmujemy formy ze spodem i łyżką do 3/4 wysokości nakładamy krem. Wyrównujemy łyżką. Na górę wykładamy galaretkę jeżynową. Całość chłodzimy w lodówce ok. 1,5 godziny .
Źródło:http://ola-w-kuchni.blogspot.com/2015/09/miniserniczki-z-galaretka-jezynowa.html