Wykonanie
Ciasto z rodzaju ciast bez pieczenia- zawsze sie udaje, a jak smakuje...:)Skladniki:8 paczek herbatnikow (po 100g kazda)
mleko skondensowane slodzone w puszce 400g lub gotowa masa krowkowaMasa budyniowa:2 budynie
smietankowelyzka
cukru500ml
mleka250g
maslaMasa smietankowa500ml
smietanki kremowki1 lyzka
zelatyny rozpuszczona w 3 lyzkach cieplej
wody1.5 lyzki
cukru pudrudodatkowo-
czekolada do dekoracjiPrzygotowanie:
Mleko gotujemy pod przykryciem w rondlu przez 3 godziny, jesli uzywamy masy krowkowej ten krok pomijamy.Przygotowanie masy budyniowej:Z 500ml
mleka odlac 3/4 szklanki
mleka, w ktorym wymieszac budynie. Reszte
mleka zagotowac z lyzka
cukru, zagotowac, dodac budynie i ponownie zagotowac. Pozostawic do wystudzenia.
Maslo utrzec na puch I caly czas ucierajac dodawac po 1 lyzce wystudzonego budyniu.Przygotowanie masy smietanowej:Schlodzona
smietanke ubic, dodac
cukier puder, pod koniec ubijania stopniowo dodawac
zelatyne.Przelozenie:Na
spod blaszki wykladam
herbatniki, nastepnie mase budyniowá, kolejna warstwa herbatnikow, na ktora wykladam mase krowkowá, ponownie
herbatniki i na koniec masa smietankowa.Udekorowac startá na tarce czekoladá.Gotowe ciasto schlodzic w lodowce przez conajmniej 2 godziny ( najlepiej calá noc).Zycze smacznego :)