Wykonanie
Po dłuższej nieobecności powracam z dużą ilością przepisów :), nie każde zdjęcie zachwyci bo były robione w przelocie. Jednak miałam tyle pracy i w dodatku chorą córkę więc trzeba było pogodzić wszystko tak, by jakoś się wyrobić z racji czego nie było czasu na sesje ;). Pierwszy przedstawiam torcik
czekoladowy, który upiekłam na urodziny teściowej, przepis fantastyczny i pochodzi ze strony Kwestia Smaku :), jedynie
truskawki zamieniłam na
wiśnie z kompotu mmm...
Składniki :Cytuje
Biszkopt kakaowy4
jajka, w temperaturze pokojowej, oddzielnie
żółtka i
białka200 g
cukru pudru70 g
mąki pszennej70 g
mąki ziemniaczanej2 pełne łyżki
kakaoMus czekoladowy:250 g
sera mascarpone100 g ciemnej
czekolady (minimum 64%
kakao)350 ml
śmietany do deserów 36% lub
śmietanki kremowej 30%, zimnej1/2 szklanki
cukru pudruNasączenie:3 łyżeczki ekstraktu z
wanilii i 6 łyżeczek zaparzonej mocnej
herbaty z
cytrynąPrzełożenie:słoik
wiśni w kompocie,
konfitura wiśniowaBoki:zmielone
orzechyOpis wykonania :
Biszkopt kakaowy:Nagrzewamy piekarnik do 180 C, tortownice 21-22 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia.
Żółtka ucieramy z połową
cukru pudru, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijamy
białka z resztą
cukru pudru, aż powstanie lśniąca piana (ale niekoniecznie sztywna).
Mąkę pszenną,
mąkę ziemniaczaną i
kakao przesiewamy razem do oddzielnej miski i dokładnie mieszamy.Łączymy
żółtka z
białkami za pomocą szpatułki. Następnie do masy przesiewamy 1/3 mieszaniny
mąki z
kakao i bardzo delikatnie mieszamy szpatułką, nie niszcząc ubitej piany. Wsypujemy kolejną 1/3 mieszanki i znów delikatnie mieszamy, to samo z pozostałą
mąką. Całą masę wykładamy do przygotowanej formy, wyrównujemy wierzch i pieczemy przez 35 minut.
Mus czekoladowy:
Czekoladę łamiemy na kosteczki, roztapiamy w kąpieli
wodnej i jeszcze ciepłą (nie gorącą!) łączymy za pomocą łyżki z
serkiem mascarpone. Zimną
śmietankę ubijamy na bardzo sztywną pianę razem z
cukrem pudrem i mieszamy ją delikatnymi ruchami z masą
czekoladową. Wstawiamy do lodówki do czasu przełożenia.Upieczony
biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Po całkowitym wystudzeniu przekrawamy go na 3 blaty. Każdy blat nasączamy ponczem. Pierwszy dolny krążek układamy na paterze smarujemy
konfiturą z
wiśni i układamy 1/2
wiśni, a na wierzchu rozsmarowujemy 1/3
musu czekoladowego. Przykrywamy drugim krążkiem, smarujemy ponownie
konfiturą i układamy
wiśnie i rozsmarowujemy 1/3
musu czekoladowego i ostatni krążek, a pozostałym
musem czekoladowym smarujemy wierzch
tortu, pozostawiając około 3 łyżek na boki.Posmarowane musem boki
tortu obkładamy zmielonymi
orzechami. Wierzch dowolnie dekoruje my.