ßßß
Składniki :CytujeBiszkopt kakaowy4 jajka, w temperaturze pokojowej, oddzielnie żółtka i białka200 g cukru pudru70 g mąki pszennej70 g mąki ziemniaczanej2 pełne łyżki kakaoMus czekoladowy:250 g sera mascarpone100 g ciemnej czekolady (minimum 64% kakao)350 ml śmietany do deserów 36% lub śmietanki kremowej 30%, zimnej1/2 szklanki cukru pudruNasączenie:3 łyżeczki ekstraktu z wanilii i 6 łyżeczek zaparzonej mocnej herbaty z cytrynąPrzełożenie:słoik wiśni w kompocie, konfitura wiśniowaBoki:zmielone orzechyOpis wykonania :Biszkopt kakaowy:Nagrzewamy piekarnik do 180 C, tortownice 21-22 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia.Żółtka ucieramy z połową cukru pudru, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijamy białka z resztą cukru pudru, aż powstanie lśniąca piana (ale niekoniecznie sztywna). Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao przesiewamy razem do oddzielnej miski i dokładnie mieszamy.Łączymy żółtka z białkami za pomocą szpatułki. Następnie do masy przesiewamy 1/3 mieszaniny mąki z kakao i bardzo delikatnie mieszamy szpatułką, nie niszcząc ubitej piany. Wsypujemy kolejną 1/3 mieszanki i znów delikatnie mieszamy, to samo z pozostałą mąką. Całą masę wykładamy do przygotowanej formy, wyrównujemy wierzch i pieczemy przez 35 minut.Mus czekoladowy:Czekoladę łamiemy na kosteczki, roztapiamy w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą (nie gorącą!) łączymy za pomocą łyżki z serkiem mascarpone. Zimną śmietankę ubijamy na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem i mieszamy ją delikatnymi ruchami z masą czekoladową. Wstawiamy do lodówki do czasu przełożenia.Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Po całkowitym wystudzeniu przekrawamy go na 3 blaty. Każdy blat nasączamy ponczem. Pierwszy dolny krążek układamy na paterze smarujemy konfiturą z wiśni i układamy 1/2 wiśni, a na wierzchu rozsmarowujemy 1/3 musu czekoladowego. Przykrywamy drugim krążkiem, smarujemy ponownie konfiturą i układamy wiśnie i rozsmarowujemy 1/3 musu czekoladowego i ostatni krążek, a pozostałym musem czekoladowym smarujemy wierzch tortu, pozostawiając około 3 łyżek na boki.Posmarowane musem boki tortu obkładamy zmielonymi orzechami. Wierzch dowolnie dekoruje my.