Wykonanie
Taki tort upiekłam ostatnio z okazji podwójnych urodzin -
męża i chrześniaka ;) radość była tym większa, że wszystkim tak smakowało, że nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia w całości... dlatego trzeba to powtórzyć ;)
Biszkopt Kakaowy:- 4
jajka w temp. pokojowej (oddzielnie
żółtka i
białka)- 200 g
cukru pudru- 70 g
mąki pszennej- 70 g
mąki ziemniaczanej- 2 pełne łyżki
kakaoMus Czekoladowy:- 250 g
serka mascarpone- 100 g ciemnej
czekolady- 350 ml
śmietanki 30% lub 36% (zimnej)- 1/2 szklanki
cukru pudruNasączenie:- 3 łyżki ekstraktu z
wanilii- 6 łyżek zaparzonej mocno
herbatyPrzełożenie:- około 6 łyżek
konfitury truskawkowej (lekko podgrzać)- szklanka
truskawek - pokroić w paskiBoki:- 6 pokruszonych
ciasteczek owsianych z
czekoladąBiszkopt Kakaowy:- rozgrzać piekarnik do 180 st.- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia - ja użyłam silikonowej (posmarowałam ją odrobiną
oliwy)-
żółtka ucierać z połową
cukru pudru przez około 7 min. - do powstania puszystej, gęstej masy- w drugiej misce ubić
białka z drugą połową
cukru pudru przez około 7 min. do powstania lśniącej piany-
mąkę pszenną ,
mąkę ziemniaczaną i
kakao przesiać do oddzielnej miski i wymieszać- połączyć
żółtka z
białkami silikonową szpatułką, następnie przesiać 1/3 mieszaniny
mąki z
kakao, wymieszać bardzo delikatnie, wsypać kolejną 1/3 mieszanki i znów wymieszać, zrobić tak z pozostałą
mąką- całość przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać górę, piec przez ok. 35-40 min.
Mus Czekoladowy:-
czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej, ciepła (nie gorącą) połączyć z
serkiem mascarpone- zimną
śmietankę ubić na sztywno z
cukrem pudrem - wmieszać ją delikatnie do masy serowej- wstawić do lodówkiTort:- wystudzony
biszkopt przekroić na 3 krążki- każdy skropić mieszanką ekstraktu z
wanilii i
herbaty- na pierwszym krążku ułożyć plasterki
truskawek, skropić musem
truskawkowym, rozsmarować 1/3
musu czekoladowego, przyłożyć drugim krążkiem i postąpić tak samo czyli plasterki
truskawek + mus
truskawkowy +
mus czekoladowy, ostatni krążek posmarować
musem czekoladowym, zostawić 3 łyżki na boki-
musem czekoladowym posmarować boki
tortu, obłożyć pokruszonymi
ciasteczkami- wierzch udekorować
truskawkami wg uznania
Smacznego.źródło: Kwestia Smaku