Wykonanie
SkładnikiNiezawodny
biszkopt kakaowy:4
jajka, w temperaturze pokojowej, oddzielnie
żółtka i
białka200 g
cukru pudru70 g
mąki pszennej70 g
mąki ziemniaczanej2 pełne łyżki
kakaoBłyskawiczny
mus czekoladowy:100 g ciemnej
czekolady 64%
kakao250 g
sera mascarpone350 ml zimnej
śmietanki 36% lub 30%1/2 szklanki
cukru pudruNasączenie:3 łyżeczki ekstraktu z
wanilii6 łyżeczek zaparzonej mocnej
herbaty z
cytrynąPrzełożenie:około 700 g
truskawek, z tego odłożyć szklankę
truskawek i zmiksować z 4 łyżkami
cukru pudru na mus (zamiast musu można użyć zmiksowanej
konfitury truskawkowej - około 6 łyżek)Boki: np. 6 pokruszonych
ciastek owsianych z
czekoladą lub
płatków czekoladowychPrzygotowaniePrzygotować małą tortownicę z odpinaną obręczą o średnicy 21 cm.
Biszkopt kakaowy: Piekarnik nagrzać do 180 stopni . Na dno tortownicy o średnicy 21 cm położyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz pozostawiając papier na zewnątrz. Dno i boki posmarować
masłem i oprószyć
bułką tartą lub
mąką.
Żółtka ucierać z połową
cukru pudru przez około 7 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijać
białka z resztą
cukru pudru przez około 7 minut, aż powstanie lśniąca piana (ale niekoniecznie idealnie sztywna).
Mąkę pszenną,
mąkę ziemniaczaną i
kakao przesiać razem do oddzielnej miski i dokładnie wymieszać.Połączyć
żółtka z
białkami za pomocą szpatułki, wykonując kilka lub kilkanaście delikatnych ruchów. Następnie do masy przesiać 1/3 mieszaniny
mąki z
kakao i bardzo delikatnie połączyć szpatułką, nie niszcząc ubitej piany. Wsypać kolejną 1/3 mieszanki i znów delikatnie połączyć, to samo zrobić z pozostałą
mąką. Całą masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Piec przez 35 minut.Upieczony
biszkopt wyjąć z piekarnika, ustawić na kratce. Po całkowitym wystudzeniu przekroić go na 3 poziome blaty.
Mus czekoladowy:
Czekoladę połamać na kosteczki, roztopić w kąpieli
wodnej i jeszcze ciepłą (nie gorącą!) połączyć za pomocą łyżki z
serem mascarpone. Zimną
śmietankę do deserów ubić na bardzo sztywną pianę razem z
cukrem pudrem, wmieszać ją delikatnymi ruchami szpatułki do masy czekoladowej. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.Każdy
biszkopt skropić mieszanką 1 łyżeczki ekstraktu z
wanilii i 2 łyżeczkami
herbaty. Pierwszy dolny krążek położyć na paterze i ułożyć na nim plasterki
truskawek, skropić połową musu ze zmiksowanych
truskawek a na wierzchu rozsmarować 1/3
musu czekoladowego. Przykryć drugim krążkiem, ułożyć kolejną warstwę
truskawek, polać musem z
truskawek i rozsmarować 1/3
musu czekoladowego. Położyć ostatni krążek, a pozostałym
musem czekoladowym posmarować wierzch
tortu, pozostawiając około 3 łyżek na boki.Posmarowane musem boki
tortu obłożyć pokruszonymi
ciasteczkami lub wiórkami
czekolady lub okruszkami z
biszkoptu. Wierzch udekorować
truskawkami. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.