Wykonanie
Składniki
Biszkopt migdałowy amaretti:6
jajek (rozmiar M)2/3 szklanki
cukru2/3 szklanki (100 g)
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
kawy rozpuszczalnej200 g
ciasteczek amaretti (suchych włoskich
ciasteczek migdałowych)Nasączenie: 12 łyżek
likieru amarettoMasa:5
żółtek1
białko5 łyżek
cukru pudru (lub drobnego
cukru)650 g
mascarponeDekoracja:około 50 g gorzkiej lub
deserowej czekolady na bokigorzkie
kakao do posypania wierzchuPrzygotowanie
Biszkopt migdałowy amaretti:Piekarnik nagrzać do 170 stopni C . Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia. Oddzielić
białka od
żółtek. Do miski przesiać
mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodać
kawę i wymieszać, odłożyć.Odłożyć około 10 sztuk
ciasteczek do dekoracji a resztę pokruszyć.W czystej większej misce umieścić
białka i ubijać przez około 2 minuty aż się dobrze spienią. Dodawać po łyżce
cukier cały czas miksując. Ubijać jeszcze przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać stopniowo
żółtka.Dodać przesiane
mąki, najlepiej w 3 partiach, za każdym razem krótko miksując na minimalnych obrotach miksera tylko do połączenia się składników na jednolitą masę bez grudek
mąki.Na koniec dodać pokruszone
ciasteczka i delikatnie wmieszać wszystko łyżką do ubitej masy.Masę wyłożyć do tortownicy, wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut (do suchego patyczka). Po ostudzeniu
biszkopt pokroić na 3 blaty. Podkładać cienką deseczkę lub plastikową podkładkę pod każdy blat
biszkoptu i w ten sposób je zdejmować.Masa:Do
żółtek i
białka dodać
cukier i ubijać mikserem przez około 8 - 10 minut aż masa będzie jasna i puszysta.W drugiej misce rozmiksować
serek mascarpone (przez około minutę). Dodać ubite
żółtka i krótko zmiksować na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników w jednolitą masę.Przełożenie i dekoracja:Ułożyć pierwszy dolny blat
tortu na paterze (zsuwając go z deseczki lub podkładki). Skropić
likierem amaretto i posmarować 1/3 masy. Położyć kolejny blat, skropić nasączeniem i posmarować masą. Powtórzyć z ostatnim
biszkoptem, skropić go
likierem, boki i wierzch posmarować resztą masy. Boki obłożyć tartą
czekoladą a wierzch posypać przez sitko
kakao i udekorować
ciasteczkami amaretti.Tort jest gotowy do podania już po przygotowaniu lub po godzinie schładzania, można przygotować wcześniej i trzymać w lodówce.