ßßß Cookit - przepis na Torcik Amaretti

Torcik Amaretti

nazwa

Wykonanie

Składniki
Biszkopt migdałowy amaretti:
6 jajek (rozmiar M)
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki (100 g) mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
200 g ciasteczek amaretti (suchych włoskich ciasteczek migdałowych)
Nasączenie: 12 łyżek likieru amaretto
Masa:
5 żółtek
1 białko
5 łyżek cukru pudru (lub drobnego cukru)
650 g mascarpone
Dekoracja:
około 50 g gorzkiej lub deserowej czekolady na boki
gorzkie kakao do posypania wierzchu
Przygotowanie
Biszkopt migdałowy amaretti:
Piekarnik nagrzać do 170 stopni C . Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek. Do miski przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodać kawę i wymieszać, odłożyć.
Odłożyć około 10 sztuk ciasteczek do dekoracji a resztę pokruszyć.
W czystej większej misce umieścić białka i ubijać przez około 2 minuty aż się dobrze spienią. Dodawać po łyżce cukier cały czas miksując. Ubijać jeszcze przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać stopniowo żółtka.
Dodać przesiane mąki, najlepiej w 3 partiach, za każdym razem krótko miksując na minimalnych obrotach miksera tylko do połączenia się składników na jednolitą masę bez grudek mąki.
Na koniec dodać pokruszone ciasteczka i delikatnie wmieszać wszystko łyżką do ubitej masy.
Masę wyłożyć do tortownicy, wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut (do suchego patyczka). Po ostudzeniu biszkopt pokroić na 3 blaty. Podkładać cienką deseczkę lub plastikową podkładkę pod każdy blat biszkoptu i w ten sposób je zdejmować.
Masa:
Do żółtek i białka dodać cukier i ubijać mikserem przez około 8 - 10 minut aż masa będzie jasna i puszysta.
W drugiej misce rozmiksować serek mascarpone (przez około minutę). Dodać ubite żółtka i krótko zmiksować na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników w jednolitą masę.
Przełożenie i dekoracja:
Ułożyć pierwszy dolny blat tortu na paterze (zsuwając go z deseczki lub podkładki). Skropić likierem amaretto i posmarować 1/3 masy. Położyć kolejny blat, skropić nasączeniem i posmarować masą. Powtórzyć z ostatnim biszkoptem, skropić go likierem, boki i wierzch posmarować resztą masy. Boki obłożyć tartą czekoladą a wierzch posypać przez sitko kakao i udekorować ciasteczkami amaretti.
Tort jest gotowy do podania już po przygotowaniu lub po godzinie schładzania, można przygotować wcześniej i trzymać w lodówce.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/tort_amaretti/przepis.html