Wykonanie
składnikiciasto* 4
jajka* 100 g
cukru* 1
cukier wanilinowy* 7 łyżek
mąki pszennej* 7 łyżek
mąki ziemniaczanej* 1 łyżeczka
proszku do pieczeniamasa* 500 g
serka mascarpone* 4
żółtka* 2
białka* 3 łyżeczki
żelatyny* 100g
cukru pudrudodatki*
kakao* kilka pasków
biszkoptu lub paczka podłużnych
biszkoptów*
likier amaretto*
cukier puderSposób wykonaniaciastoOddzielić
białka od
żółtek.
Białka ubić ze szczyptą
soli. Nie przerywając ubijania wsypać
cukier i
cukier wanilinowy, a następnie po kolei wrzucać
żółtka. Ubijać aż masa będzie jasna i dość sztywna. Następnie wsypać wcześniej przesiane
mąki razem z
proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarować i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 200 stopni, ok. 15 min na drugiej
szynie od dołu.Upieczone ciasto wyłożyć na wilgotną ściereczkę posypaną
cukrem pudrem, delikatnie zdjąć papier, zwinąć gorące razem ze ściereczką i odstawić do wystudzenia.masa
Żelatynę namoczyć w łyżce
wody, a następnie rozpuścić w kąpieli
wodnej.
Żółtka utrzeć z
cukrem pudrem na parze, aż masa
zrobi się puszysta, jasna i dość gęsta. Zestawić dodać, szybko połączyć z
żelatyną i schłodzić wkładając do naczynia z zimną
wodą ciągle ucierając. Dodać
serek mascarpone i utrzeć na gładką masę.
Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą
żółtkowo-
serkową.Ciasto rozwinąć, nasączyć lekko
amaretto i wyłożyć 1/3 kremu, rozsmarować.Na kremie ułożyć nasączone
amaretti paski
biszkopta lub ułożyć 2-3 paski
biszkoptów wzdłuż rolady i wyłożyć resztę kremu
między i na
biszkopty zostawiając 3 łyżki do posmarowania wierzchu, rozsmarować i zwinąć roladę.Rozsmarować cienką warstwą po wierzchu, posypać
kakao i wstawić na ok. 4 godziny do lodówki.