ßßß Cookit - przepis na Tiramisu

Tiramisu

nazwa

Wykonanie

Zdecydowanie mój nr 1 wśród deserów!
Prosty w przygotowaniu, ciężki i kaloryczny deser. No i co? :)
Do swojego tiramisu dodałam białka, chociaż to "oryginalne" tiramisu ich nie zawiera. Zrobiłam tak, gdyż chciałam aby krem był bardziej lekki i zmienił nieco ciężką konstystencję.
Składniki na dwupoziomowe tiramisu w naczyniu ok. 24x37:
750g sera mascarpone
6 żółtek
2 białka
6 łyżek drobnego cukru
70ml amaretto
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
biszkopty (u mnie podłużne)
gorzkie kakao
Zaczynamy od zalania 4 łyżek kawy szklanką gorącej, przegotowanej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Po kilkunastu minutach dolewamy do kawy amaretto i mieszamy.
Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy 4 łyżki cukru i ubijamy mikserem na gładką masę ok. 5 minut. Dodajemy do żółtek mascarpone i mieszamy dokładnie mikserem. Oddzielnie ubijamy białka z odrobiną soli, a na koniec dodajemy pozostały cukier i dalej ubijamy na sztywną masę. Białka przekładamy do masy serowej i łączymy składniki za pomocą łyżki, aby białka "nie opadły".
Teraz każdy biszkopt zanurzamy na sekundę w kawie z amaretto i układamy w naczyniu. Po wyłożeniu biszkoptami całego dna naczynia, wykładamy delikatnie masę serową. Wyrównujemy szpatułką i posypujemy kakao. Następnie układamy kolejną warstwę nasączonych delikatnie biszkoptów i masy serowej. Kakao proponuje posypać dopiero tuż przed podaniem.
Tiramisu wkładamy na min. 2 godziny do lodówki.
A później....
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2012/11/tiramisu.html