Wykonanie
Zdecydowanie mój nr 1 wśród deserów!Prosty w przygotowaniu, ciężki i kaloryczny deser. No i co? :)Do swojego tiramisu dodałam
białka, chociaż to "oryginalne" tiramisu ich nie zawiera. Zrobiłam tak, gdyż chciałam aby krem był bardziej lekki i zmienił nieco ciężką konstystencję.
Składniki na dwupoziomowe tiramisu w naczyniu ok. 24x37:750g
sera mascarpone6
żółtek2
białka6 łyżek drobnego
cukru70ml
amaretto4 łyżki
kawy rozpuszczalnejbiszkopty (u mnie podłużne)gorzkie
kakaoZaczynamy od zalania 4 łyżek
kawy szklanką gorącej, przegotowanej
wody i odstawiamy do ostygnięcia. Po kilkunastu minutach dolewamy do
kawy amaretto i mieszamy.
Żółtka oddzielamy od
białek, dodajemy 4 łyżki
cukru i ubijamy mikserem na gładką masę ok. 5 minut. Dodajemy do
żółtek mascarpone i mieszamy dokładnie mikserem. Oddzielnie ubijamy
białka z odrobiną
soli, a na koniec dodajemy pozostały
cukier i dalej ubijamy na sztywną masę.
Białka przekładamy do masy serowej i łączymy składniki za pomocą łyżki, aby
białka "nie opadły".Teraz każdy
biszkopt zanurzamy na sekundę w
kawie z
amaretto i układamy w naczyniu. Po wyłożeniu
biszkoptami całego dna naczynia, wykładamy delikatnie masę
serową. Wyrównujemy szpatułką i posypujemy
kakao. Następnie układamy kolejną warstwę nasączonych delikatnie
biszkoptów i masy serowej.
Kakao proponuje posypać dopiero tuż przed podaniem.Tiramisu wkładamy na min. 2 godziny do lodówki.
A później....