Wykonanie
Wybieranie
tortu na ósme urodziny mojej córeczki było bardzo trudne. Dziecko miało duże wymagania, najwięcej radości sprawił by jej tort ze świeżymi
truskawkami lub
malinami, ale niestety nie udało mi się na takowe zapolować, więc wybrałam dodatki, które lubi, a tort wyszedł pyszny. Bardzo lubimy
torty z kremem na bazie
bitej śmietany, ale wiadomo, że nie należy ona do najbardziej trwałych. Postanowiłam więc ją utwardzić roztopioną
białą czekoladą i
mascarpone. Przyznam szczerze, że był to bardzo trafiony wybór i usłyszałam w pochwale, że to jeden z moich najlepszych
tortów. Specjalistą w tej dziedzinie nie jestem, ale oczywiście okazji w roku trochę jest i
będę starała się robić coraz to lepsze i smaczniejsze
torty. Tort
kakaowy z
bitą śmietaną był leciutki przełożony
konfiturą wiśniową, a boki obsypałam pokruszonymi kruchymi
ciastkami z nutką
kokosa. Pycha!
Składniki:
Biszkopt:– 4
jajka, w temperaturze pokojowej, oddzielnie
żółtka i
białka;– 200 g
cukru pudru;– 3 łyżki
mąki pszennej;– 3 łyżki
mąki ziemniaczanej;– 2 pełne łyżki
kakaoPiekarnik nagrzać do 180 stopni. Na dno tortownicy o średnicy 20 cm położyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz pozostawiając papier na zewnątrz. Dno i boki posmarować
masłem i oprószyć
bułką tartą.
Żółtka ucierać z 2/3
cukru pudru, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijać
białka z resztą
cukru pudru przez około 7 minut, aż powstanie lśniąca piana.
Mąkę pszenną,
mąkę ziemniaczaną i
kakao przesiać razem do oddzielnej miski i dokładnie wymieszać.Połączyć
żółtka z
białkami za pomocą szpatułki delikatnymi ruchami, następnie do masy przesiać 1/3 mieszaniny
mąki z
kakao i bardzo delikatnie połączyć szpatułką, nie niszcząc ubitej piany. Wsypać kolejną 1/3 mieszanki i znów delikatnie połączyć, to samo zrobić z pozostałą
mąką. Całą masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Piec przez 35 minut.Upieczony
biszkopt wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce do całkowitego przestudzenia. Po przestudzeniu przekroić na 3 blatyCzekoladowa
bita śmietana– 350 schłodzonej
śmietany 36%– 250 g
sera mascarpone– 100 g
białej czekoladyCzekoladę połamać na kosteczki, roztopić w kąpieli
wodnej i jeszcze ciepłą, ale nie gorącą połączyć za pomocą łyżki z
serem mascarpone. Zimną
śmietankę do deserów ubić na bardzo sztywną pianę, wmieszać ją delikatnymi ruchami szpatułki do masy czekoladowej. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.Dodatkowo:– pół słoiczka
konfitury wiśniowej;– 15 dag pokruszonych
ciastekPierwszy krążek ułożyć na paterze posmarować
konfiturą wiśniową nałożyć 1/3
bitej śmietany, przykryć drugim krążkiem, ponownie posmarować
konfiturą i 1/3
bitej śmietany. Położyć ostatni krążek, rozsmarować
śmietanę na całym wierzchu
tortu, również po bokach. Boki obsypać pokruszonymi
ciastkami. Schłodzić.Smacznego