ßßß
Składniki:Biszkopt:– 4 jajka, w temperaturze pokojowej, oddzielnie żółtka i białka;– 200 g cukru pudru;– 3 łyżki mąki pszennej;– 3 łyżki mąki ziemniaczanej;– 2 pełne łyżki kakaoPiekarnik nagrzać do 180 stopni. Na dno tortownicy o średnicy 20 cm położyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz pozostawiając papier na zewnątrz. Dno i boki posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.Żółtka ucierać z 2/3 cukru pudru, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijać białka z resztą cukru pudru przez około 7 minut, aż powstanie lśniąca piana. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao przesiać razem do oddzielnej miski i dokładnie wymieszać.Połączyć żółtka z białkami za pomocą szpatułki delikatnymi ruchami, następnie do masy przesiać 1/3 mieszaniny mąki z kakao i bardzo delikatnie połączyć szpatułką, nie niszcząc ubitej piany. Wsypać kolejną 1/3 mieszanki i znów delikatnie połączyć, to samo zrobić z pozostałą mąką. Całą masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Piec przez 35 minut.Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce do całkowitego przestudzenia. Po przestudzeniu przekroić na 3 blatyCzekoladowa bita śmietana– 350 schłodzonej śmietany 36%– 250 g sera mascarpone– 100 g białej czekoladyCzekoladę połamać na kosteczki, roztopić w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą, ale nie gorącą połączyć za pomocą łyżki z serem mascarpone. Zimną śmietankę do deserów ubić na bardzo sztywną pianę, wmieszać ją delikatnymi ruchami szpatułki do masy czekoladowej. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.Dodatkowo:– pół słoiczka konfitury wiśniowej;– 15 dag pokruszonych ciastekPierwszy krążek ułożyć na paterze posmarować konfiturą wiśniową nałożyć 1/3 bitej śmietany, przykryć drugim krążkiem, ponownie posmarować konfiturą i 1/3 bitej śmietany. Położyć ostatni krążek, rozsmarować śmietanę na całym wierzchu tortu, również po bokach. Boki obsypać pokruszonymi ciastkami. Schłodzić.Smacznego