ßßß
Jak smakują takie ciasteczka? Oczywiście do złudzenia jak słynny deser, choć trochę więcej z nimi roboty ;-). Delikatne miękkie biszkopty, przełożone kremem z mascarpone. Rozpływają się w ustach. Są bardzo smaczne, lecz z pewnością nie dla osób na diecie ;-).Składniki na 30 ciastek:5 dużych jajek, białka i żółtka osobno1 szklanka cukru3 łyżki kawy rozpuszczalnejpół szklanki mąki pszennej1/4 łyżeczki solikakao do oprószenia - około 2 łyżekWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Używając miksera z przysadką do ubijania białek ubić żółtka z połową cukru do białości (przez około 3 minuty). Dodać kawę rozpuszczalną i dalej ubijać przez kolejne 2 minuty. Dodać mąkę pszenną, wymieszać do połączenia (masa będzie dość gęsta).W drugim naczyniu ubić białka ze szczyptą soli, aż będą sztywne. Dodać resztę cukru (pół szklanki, łyżka po łyżce i stopniowo), dalej ubijając.Białka wymieszać z masą żółtkową (stopniowo dodając białka i delikatnie mieszając), do połączenia.Masę przełożyć do rękawa z gładką okrągłą końcówką i wyciskać na blachę (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia lub matą teflonową) nieduże ciasteczka (60 sztuk), w sporych odstępach od siebie (sporo urosną). Po wyciśnięciu oprószyć kakao.Piec około 12 - 14 minut (ja piekłam krócej, to zależy od piekarnika) w 170ºC. Ostudzić na kratce. Takie ciastka mogą być przechowywane przez 3 dni w szczelnym pojemniku.Uwaga: ciasteczka po upieczeniu powinny być miękkie, nie chrupiące; jeśli tak się nie stało - przełożenie kremem lub pozostawienie do drugiego dnia bez kremu z pewnoscią sprawi, że zmiękną.Składniki na krem:3/4 szklanki serka mascarpone, schłodzonego1/4 szklanki cukru pudru3 łyżki likieru migdałowego np. amarettopół łyżeczki ekstraktu z waniliiWszystkie składniki dobrze wymieszać lub krótko ubić mikserem, schłodzić przez 15 minut.Ponadto:170 g czekolady deserowejCzekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzone ciastka smarować od płaskiej strony czekoladą, pozostawić do ostygnięcia, przełożyć schłodzonym kremem. Podawać natychmiast.Smacznego :-).