Wykonanie
Powiedzieć o nich, że są pyszne, to jakby trochę skłamać.. ;). Są mistrzowskie! Potrójnie
orzechowe, maślane, wciągające. Idealnie kruche ciasto z pysznym nadzieniem
orzechowym (frangipane) i orzeszek na górze każdego
ciasteczka. Wyglądają pięknie a smakują lepiej niż myślicie. Przyznam, że jest przy nich trochę pracy, ale są tego warte. Smak zachwyci każdego, kto kocha
orzechy. Bardzo polecam!Składniki na 30 sztuk.Ciasto
orzechowe:1 i 1/4 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
orzechów włoskich lub pekanszczypta
solipół łyżeczki
proszku do pieczenia170 g
masła1/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków1/4 szklanki
cukru pudru1
żółtko, z dużego
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie malaksera umieścić
mąkę,
orzechy,
sól i
proszek do pieczenia. Zmiksować przez 60 sekund do momentu zmielenia
orzechów.W misie miksera umieścić
masło i oba
cukry. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy
maślanej. Dodać
żółtko,
wanilię i ubić. Dodać zmielone suche składniki i zmiksować. Przykryć folią i umieścić w lodówce na 1 godzinę.Nadzienie
orzechowe:3/4 szklanki
orzechów włoskich lub pekan1/3 szklanki
cukru1
białko, z dużego
jajka30 g
masła2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej w proszkuszczypta
soli1/4 łyżeczki ekstraktu z
migdałówWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie malaksera umieścić
orzechy i
cukier. Zmiksować przez 30 - 60 sekund do momentu zmielenia
orzechów (nie miksować zbyt długo by nie zamienić ich w pastę). Dodać pozostałe składniki i zmiksować do połączenia i otrzymania konsystencji pasty. Przełożyć do miseczki i włożyć do lodówki na 30 minut (lub do 3 dni).Ponadto:30 połówek
orzechów włoskich (lub pekan)pół szklanki
cukru pudru (lub mniej) do obtoczenia
ciastekWykonanieDwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Nadzienie
orzechowe przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką lub woreczka z odciętym
rogiem.Z ciasta odrywać kawałki ciasta o pojemności 1 łyżki, formować z niego kulki, obtaczać je w cukrze pudrze i układać na blaszce w 5 centymetrowych odstępach.Piec w temperaturze 180ºC, z termoobiegiem, przez 6 - 8 minut, aż
ciastka będą miękkie i wyrośnięte. Wyjąć z piekarnika i końcem drewnianej łyżki zrobić w każdym
ciastku dziurkę, naciskając ostrożnie
ciastko na środku. Do środka wycisnąć nadzienie
orzechowe, a następnie na każdym
ciastku położyć połówkę
orzecha. Umieścić z powrotem w piekarniku i piec kolejne 6 - 8 minut lub do zarumienienia się brzegów
ciastek. Wyjąć, wystudzić przez chwilę na blaszce, a następnie przenieść na metalową kratkę do całkowitego wystudzenia.Przechowywać do 5 dni w puszce, w temperaturze pokojowej.Smacznego :-).
Źródło przepisu - " Bon Appetit ".