ßßß
Powiedzieć o nich, że są pyszne, to jakby trochę skłamać.. ;). Są mistrzowskie! Potrójnie orzechowe, maślane, wciągające. Idealnie kruche ciasto z pysznym nadzieniem orzechowym (frangipane) i orzeszek na górze każdego ciasteczka. Wyglądają pięknie a smakują lepiej niż myślicie. Przyznam, że jest przy nich trochę pracy, ale są tego warte. Smak zachwyci każdego, kto kocha orzechy. Bardzo polecam!Składniki na 30 sztuk.Ciasto orzechowe:1 i 1/4 szklanki mąki pszennej1 szklanka orzechów włoskich lub pekanszczypta solipół łyżeczki proszku do pieczenia170 g masła1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków1/4 szklanki cukru pudru1 żółtko, z dużego jajka1 łyżeczka ekstraktu z waniliiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie malaksera umieścić mąkę, orzechy, sól i proszek do pieczenia. Zmiksować przez 60 sekund do momentu zmielenia orzechów.W misie miksera umieścić masło i oba cukry. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać żółtko, wanilię i ubić. Dodać zmielone suche składniki i zmiksować. Przykryć folią i umieścić w lodówce na 1 godzinę.Nadzienie orzechowe:3/4 szklanki orzechów włoskich lub pekan1/3 szklanki cukru1 białko, z dużego jajka30 g masła2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszkuszczypta soli1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałówWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie malaksera umieścić orzechy i cukier. Zmiksować przez 30 - 60 sekund do momentu zmielenia orzechów (nie miksować zbyt długo by nie zamienić ich w pastę). Dodać pozostałe składniki i zmiksować do połączenia i otrzymania konsystencji pasty. Przełożyć do miseczki i włożyć do lodówki na 30 minut (lub do 3 dni).Ponadto:30 połówek orzechów włoskich (lub pekan)pół szklanki cukru pudru (lub mniej) do obtoczenia ciastekWykonanieDwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Nadzienie orzechowe przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką lub woreczka z odciętym rogiem.Z ciasta odrywać kawałki ciasta o pojemności 1 łyżki, formować z niego kulki, obtaczać je w cukrze pudrze i układać na blaszce w 5 centymetrowych odstępach.Piec w temperaturze 180ºC, z termoobiegiem, przez 6 - 8 minut, aż ciastka będą miękkie i wyrośnięte. Wyjąć z piekarnika i końcem drewnianej łyżki zrobić w każdym ciastku dziurkę, naciskając ostrożnie ciastko na środku. Do środka wycisnąć nadzienie orzechowe, a następnie na każdym ciastku położyć połówkę orzecha. Umieścić z powrotem w piekarniku i piec kolejne 6 - 8 minut lub do zarumienienia się brzegów ciastek. Wyjąć, wystudzić przez chwilę na blaszce, a następnie przenieść na metalową kratkę do całkowitego wystudzenia.Przechowywać do 5 dni w puszce, w temperaturze pokojowej.Smacznego :-).
Źródło przepisu - " Bon Appetit ".