Wykonanie
Wielkanocne
ciasteczka w kształcie jajeczek udekorowanych na wzór pisanek.
Ciastka idealne na Święta - świetnie smakują, a ile zabawy przy ich tworzeniu... szczególnie dla dzieci.Wielkanocne
Migdałowe Kruche
Ciasteczka - Składniki: (ok. 4-6 blaszek
ciasteczek)
Ciasteczka:300 g
mąki pszennej200 g zimnego
masła8 łyżek
cukru pudru2
żółtka2 łyżki kwaśnej
śmietany3 łyżki mielonych
migdałówcukier migdałowy (lub
aromat migdałowy)szczypta
soliszczypta
proszku do pieczenia (opcjonalnie)
Lukier:1
białko jaja1,5 szklanki
cukru pudrubarwniki w proszku (opcjonalnie)
Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia.
Masło kroimy w drobną kostkę i dodajemy do
mąki.
Następnie dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto (gdyby okazało się zbyt suche dodajemy więcej
śmietany). Ciasto zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na min. 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na mocno oprószonej
mąką stolnicy - na grubość ok. 0,5 cm. Następnie wykrawamy
ciasteczka w kształcie jajeczek (ciasto im będzie cieplejsze tym ciężej będzie je wałkować oraz wykrawać
ciasteczka).
Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odstępach.Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 10 minut do lekkiego zrumienienia brzegów.
Ciasteczka tuż po upieczeniu nadal pozostają miękkie, dopiero gdy stwardnieją ściągamy je z blaszki.
Lukier przygotujemy z tego przepisu.
Cukier puder przesiewamy. Delikatnie ubijamy
białko (trzepaczką, nie mikserem) jedynie do lekkiego zapienienia. Stopniowo, ciągle mieszając dodajemy
cukier puder i ucieramy do otrzymania gładkiej konsystencji.
Lukier powinien być lśniący i gęsty.Gdyby
lukier okazał się zbyt gęsty dodajemy odrobinę
wody, gdy zbyt rzadki - więcej
cukru pudru.Jeżeli chcemy przygotować kolorowy
lukier to dzielimy go na tyle części ile chcemy uzyskać barw. Następnie do każdej porcji lukru dodajemy po odrobinie barwnika i dokładnie mieszamy do otrzymania gładkich konsystencji.Gotowy
lukier umieszczamy w foliowym woreczku (w kształcie rożka) i obcinamy wierzchołek. Im mniejszy otwór tym precyzyjniejsze zdobienia.Powstałym lukrem dekorujemy wcześniej przygotowane
ciasteczka. Wzory to już tylko kwestia naszej fantazji i kreatywności.