Wykonanie
Zawsze myślałam, że aby zrobić roladę, trzeba
mieć nie lada talent kulinarny. Zaryzykowałam i spróbowałam sama. Moje wnioski? Nic prostszego! W 50 minut powstała pyszna, rolada jak z
cukierni.
Składniki:100 g
mąki pszennej100 g
cukru4
jajkaszczypta
soli do
białek1 łyżeczka
proszku do pieczeniakubek
śmietany 30 % ( ok 320 ml)łyżka
cukru pudruWykonanie:
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy ze szczyptą
soli. Gdy piana jest sztywna dodajemy powoli
cukier cały czas miksując. Dodać
żółtka i dalej miksować.
Mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia wsypać powoli do cały czas miksowanej piany i wyrobić na gładką masę.Na dużej kwadratowej blasze do pieczenia ( z wyposażenia piekarnika ) rozłożyć papier do pieczenia na którym wylać masę. Równo wygładzić ją łyżką.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok 15 minut do lekkiego zrumienienia.Na
stole rozłożyć czystą ściereczkę posypaną
cukrem pudrem.Ciasto wyjąc z piekarnika i położyć na ściereczce. Papier do pieczenia ma być u góry.Zdjąć papier, zawinąć ciasto w ściereczce jak roladę i pozostawić do ostygnięcia.W naczyniu od miksera ubić
śmietankę na sztywno, dodać łyżkę
cukru pudru.Gdy rolada jest zimna, odwijamy ją ze ściereczki, wykładamy równomiernie
śmietanę i zwijamy roladę z dłuższego lub krótszego boki. Ja zwijam z dłuższego wtedy rolada jest dłuższa.Przed podaniem posypać
cukrem pudremSmacznego