ßßß
Składniki:100 g mąki pszennej100 g cukru4 jajkaszczypta soli do białek1 łyżeczka proszku do pieczeniakubek śmietany 30 % ( ok 320 ml)łyżka cukru pudruWykonanie:Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Gdy piana jest sztywna dodajemy powoli cukier cały czas miksując. Dodać żółtka i dalej miksować.Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wsypać powoli do cały czas miksowanej piany i wyrobić na gładką masę.Na dużej kwadratowej blasze do pieczenia ( z wyposażenia piekarnika ) rozłożyć papier do pieczenia na którym wylać masę. Równo wygładzić ją łyżką.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok 15 minut do lekkiego zrumienienia.Na stole rozłożyć czystą ściereczkę posypaną cukrem pudrem.Ciasto wyjąc z piekarnika i położyć na ściereczce. Papier do pieczenia ma być u góry.Zdjąć papier, zawinąć ciasto w ściereczce jak roladę i pozostawić do ostygnięcia.W naczyniu od miksera ubić śmietankę na sztywno, dodać łyżkę cukru pudru.Gdy rolada jest zimna, odwijamy ją ze ściereczki, wykładamy równomiernie śmietanę i zwijamy roladę z dłuższego lub krótszego boki. Ja zwijam z dłuższego wtedy rolada jest dłuższa.Przed podaniem posypać cukrem pudremSmacznego