ßßß
Składniki:250 g mąki150 g masła120 g cukrużółtko2 łyżki śmietany1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa migdałowa:200 g migdałów130 g cukru pudrubiałko1/3 szklanki wody1. Migdały sparzyć, obrać i wysuszyć w piekarniku. Następnie zmielić w blenderze.2. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie nierówne części (2/3 + 1/3).3. Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną tortownicę.4. Przygotować masę migdałową: zmielone migdały utrzeć z cukrem pudrem i białkiem dodając po trochu około 1/3 szklanki wody.5. Wyłożyć masę migdałową na warstwę ciasta.6. Pozostałe ciasto rozwałkować i pociąć na paski, z których należy zrobić kratkę na masie migdałowej.7. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180°C.
Podawać z kwaskowym dżemem, np. z czerwonej porzeczki. Przepis pochodzi z książki Macieja E. Halbańskiego Potrawy z różnych stron świata . Dodałam kilka poprawek.