ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 250 gramówmasło 150 gramówcukier 120 gramówjajka 1 sztukśmietana 2 łyżek stołowychproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychmigdały 150 gramówcukier puder 150 gramówbiałka 0,5 sztukWykonanie:Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem, posiekać z masłem, dodać śmietanę, 120g cukru oraz jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Sparzone, obrane i wysuszone migdały zmielić i utrzeć z cukrem pudrem i białkiem, dolewając co jakiś czas po łyżce wody (w sumie ćwierć szklanki). Zimne ciasto podzielić na 2 nierówne części(2/3 i 1/3). Większy kawałek rozwałkować, wylepić nim natłuszczoną, średnią, tortownicę, po nakłuwać widelcem. Rozsmarować na nim masę migdałową. Resztę ciasta rozwałkować na placek grubości 0,5 cm, pokroić na 1cm paski, ułożyć je na wierzchu ciasta, tak by utworzyły kratkę. Piec 40-50 min.Uwagi:Masło można zastąpić margaryną.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: