ßßß
Wkrótce w ogródkach pojawi się agrest, dlatego już teraz podsuwam przepis na pyszne kruche ciasto z jego dodatkiem. Można użyć także agrestu z kompotu. Słodka kisielowa pianka przełamuje kwaskowaty smak owocu, dzięki czemu ciasto jest naprawdę smaczne.*foremka 25*34 cmSkładnikina ciasto:3 szklanki mąki250 g masła5 żółtek2 łyżki cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki śmietany300 g agrestu pokrojonego na połówki na piankę:5 białek1 szklanka cukru40 g kisielu truskawkowego*Składniki ciasta posiekać i zagnieść. Podzielić na dwie nierówne części. Większą część rozwałkować i wylepić nią dno blaszki do pieczenia. Na cieście rozłożyć agrest.Białka ubić na pianę, powoli wsypywać cukier a na końcu kisiel. Wyłożyć na agrest. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec w 190*C około 40 minut.Do zrobienia pianki kisielowej użyłam kisielu firmy Master Cook. Świetnie się sprawdził i nadał piance ładny, wyraźny kolor. Duże opakowanie takiego kisielu w dobrej cenie oraz wiele innych produktów cukierniczych możecie kupić tutaj: www.przyprawypremium.pl