Wykonanie
Połączenie klasycznego kruchego ciasta z
borówkami okazało się bardzo dobrym wyborem na gorące dni.
Owoc borówki daje lekko kwaskowaty smak, dzięki
czemu ciasto nie staje się zbyt słodkie. Ciasto jest bardzo uniwersalne, dlatego możemy je łączyć z różnymi
owocami, uzyskując za każdym razem inny smak.Warto dodać, że
borówka ma w sobie wspaniałe właściwości. Działa uspokająco i przeciwbólowo, wspomaga pracę oczu, a w dodatku obniża poziom "złego" cholesterolu i podnosi poziom "dobrego". Sezon na
borówki teraz w pełni, wiec wykorzystajmy ten czas.
Składniki:(brytfanna o wymiarach 35×25 cm)Ciasto:3 i 1/2 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru200 g. zimnego
masła4
żółtka2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki kwaśnej
śmietanyBeza:4
białka3/4 szklanki
cukruDodatkowo:2 szklanki
borówek1 łyżka
mąkiEtapy przygotowania:1. Ciasto:
Mąkę przesiewamy wraz z
proszkiem do pieczenia na stolnicę, nastepnie dodajemy zimne
masło i siekamy je nożem. Dodajemy
cukier,
żółtka i
śmietanę. Całość zagniatamy. Kiedy ciasto jest już gotowe, dzielimy je na dwie części – jedną większą a drugą mniejszą. Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalki, a większą rozkładamy równomiernie na blaszce o wymiarach 35×25 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.2.
Beza:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo
cukier i ubijamy, aż powstanie lśniąca i gęsta piana. (Jeżeli lubimy
kokos, to do gotowej
bezy możemy go dosypać ok. 100 g. i dobrze wymieszać).3. Na ciasto w brytfannie, wysypujemy 1 szklankę
borówek, nastepnie opruszamy je delikatnie
mąką i wysypujemy reszkę
borówek. Na
owoce wylewamy
bezę i równomiernie ją rozcieramy.4. Na sam wierzch, ścieramy na tarce ciasto z zamrażalki (możemy je tez pokruszyć w rękach). Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez 45-60 minut, aż posypka u góry będzie miała złocisty, lekko brązowawy kolor.
Smacznego !!