ßßß
Składniki:(brytfanna o wymiarach 35×25 cm)Ciasto:3 i 1/2 szklanki mąki1/2 szklanki cukru200 g. zimnego masła4 żółtka2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kwaśnej śmietanyBeza:4 białka3/4 szklanki cukruDodatkowo:2 szklanki borówek1 łyżka mąki
Etapy przygotowania:1. Ciasto: Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia na stolnicę, nastepnie dodajemy zimne masło i siekamy je nożem. Dodajemy cukier, żółtka i śmietanę. Całość zagniatamy. Kiedy ciasto jest już gotowe, dzielimy je na dwie części – jedną większą a drugą mniejszą. Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalki, a większą rozkładamy równomiernie na blaszce o wymiarach 35×25 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.2. Beza: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i ubijamy, aż powstanie lśniąca i gęsta piana. (Jeżeli lubimy kokos, to do gotowej bezy możemy go dosypać ok. 100 g. i dobrze wymieszać).3. Na ciasto w brytfannie, wysypujemy 1 szklankę borówek, nastepnie opruszamy je delikatnie mąką i wysypujemy reszkę borówek. Na owoce wylewamy bezę i równomiernie ją rozcieramy.4. Na sam wierzch, ścieramy na tarce ciasto z zamrażalki (możemy je tez pokruszyć w rękach). Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez 45-60 minut, aż posypka u góry będzie miała złocisty, lekko brązowawy kolor.

Smacznego !!