Wykonanie
Słodkość kremu pomieszana z lekką kwasotą
czereśni...pycha!
Składniki:Ciasto:170 g miękkiego
masła300 g
mąki100 g
cukru2
żółtka2 łyżki
smietany1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa:200 g
serka mascarpone1
żółtko2 łyżki
cukru2
białka ubite z łyżką
cukrudodatkowo : 250 g
czereśniPrzygotowanie:
Masło miksujemy z
mąką,
cukrem,
proszkiem do pieczenia,
żółtkami i
śmietaną.
Potem wyrabiamy rękąmi ciasto na gładką masę. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na minimum 30 min.Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia ( ja niestety o tym zapomnialam i
potem mialam problem z "wydobyciem" ciasta :) )Piekarnik podgrzewamy do 200 stopni.Formę wykładamy
ciastem dość cienko i równomiernie.Nakłuwamy widelcem.Pieczemy ok 20 min do przyrumienienia.Studzimy.
Żółtko miksujemy z
cukrem do uzyskania białej masy. Dodajemy
serek i miksujemy.Dodajemy delikatnie ubite
białka i mieszamy łyżką.Masę wykładamy na ciasto i układamy na niej przepołowione
czereśnie.Chłodzimy w lodówce minimum godzinę,a najlepiej 2 żeby masa zrobiłą się zwarta ( my trzymaliśmy krócej bo nie mogliśmy się powstrzymać :) )Smacznego!!!