ßßß
Składniki:Ciasto:170 g miękkiego masła300 g mąki100 g cukru2 żółtka2 łyżki smietany1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa:200 g serka mascarpone1 żółtko2 łyżki cukru2 białka ubite z łyżką cukrudodatkowo : 250 g czereśniPrzygotowanie:Masło miksujemy z mąką,cukrem,proszkiem do pieczenia,żółtkami i śmietaną.Potem wyrabiamy rękąmi ciasto na gładką masę. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na minimum 30 min.Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia ( ja niestety o tym zapomnialam i potem mialam problem z "wydobyciem" ciasta :) )Piekarnik podgrzewamy do 200 stopni.Formę wykładamy ciastem dość cienko i równomiernie.Nakłuwamy widelcem.Pieczemy ok 20 min do przyrumienienia.Studzimy.Żółtko miksujemy z cukrem do uzyskania białej masy. Dodajemy serek i miksujemy.Dodajemy delikatnie ubite białka i mieszamy łyżką.Masę wykładamy na ciasto i układamy na niej przepołowione czereśnie.Chłodzimy w lodówce minimum godzinę,a najlepiej 2 żeby masa zrobiłą się zwarta ( my trzymaliśmy krócej bo nie mogliśmy się powstrzymać :) )Smacznego!!!