Wykonanie
Nie za słodki tort z aksamitnym
musem czekoladowym - bez
masła, bo na bazie
mascarpone i
bitej śmietany. A sam biszkopt? Wart wypróbowania choćby do innych ciast. Nie opadł po upieczeniu, smakował bardzo dobrze, był sam w sobie dość wilgotny i mięsisty. Tort nie jest szczególnie pracochłonny, przygotowałam go - razem z pieczeniem - w półtorej godziny (wspomagając się studzeniem
biszkoptu na balkonie w dość chłodny letni dzień). Najlepszy jest po kilku godzinach, przechowywałam w lodówce niecałe 3 dni, niestety przez świeże
owoce nie jest to ciasto do dłuższego przechowywania. Przepis z bloga Asi . Zrobiłam jeden mały błąd -
czekoladę łączyłam z
mascarpone gdy już całkiem wystygła, więc masa nie była idealnie gładka - co pewnie trochę widać na zdjęciach.Składniki:Niezawodny
biszkopt kakaowy:4
jajka, w temperaturze pokojowej, oddzielnie
żółtka i
białka200 g
cukru pudru70 g
mąki pszennej70 g
mąki ziemniaczanej2 pełne łyżki gorzkiego
kakao (ok. 32 g)Błyskawiczny
mus czekoladowy:250 g
serka mascarpone100 g ciemnej
czekolady (minimum 64%
kakao)350 ml
śmietanki do deserów 36% lub
śmietanki kremowej 30%, bardzo zimnej - najlepiej schłodzonej minimum 12 godzin (ważne)1/2 szklanki
cukru pudruNasączenie: 3 łyżeczki ekstraktu z
wanilii i 6 łyżeczek zaparzonej mocnej
herbaty z
cytrynąPrzełożenie: około 700 -800 g
truskawek, z tego odłożyć szklankę
truskawek i zmiksować z 2-4 płaskimi łyżkami
cukru pudru na mus (ilość
cukru zależy od tego jak słodkie są
truskawki; zamiast musu można użyć zmiksowanej
konfitury truskawkowej - około 6 łyżek, chociaż uważam, że mus
truskawkowy jest tutaj dużo lepszy)Boki: 6 pokruszonych
ciastek owsianych z
czekoladą (użyłam Digestive bez
czekolady)Mała tortownica z odpinaną obręczą o średnicy 21 cmWykonanie:
Biszkopt kakaowy: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na dno tortownicy o średnicy 21 cm położyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz pozostawiając papier na zewnątrz. Dno i boki posmarować
masłem i oprószyć
bułką tartą.
Żółtka ucierać z połową
cukru pudru przez około 7 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijać
białka z resztą
cukru pudru przez około 7 minut, aż powstanie lśniąca piana (ale niekoniecznie idealnie sztywna).
Mąkę pszenną,
mąkę ziemniaczaną i
kakao przesiać razem do oddzielnej miski i dokładnie wymieszać.Połączyć
żółtka z
białkami za pomocą szpatułki, wykonując kilka lub kilkanaście delikatnych ruchów. Następnie do masy przesiać 1/3 mieszaniny
mąki z
kakao i bardzo delikatnie połączyć szpatułką, nie niszcząc ubitej piany. Wsypać kolejną 1/3 mieszanki i znów delikatnie połączyć, to samo zrobić z pozostałą
mąką. Całą masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Piec przez 35 minut.
Mus czekoladowy:
Czekoladę połamać na kosteczki, roztopić w kąpieli
wodnej i jeszcze ciepłą (nie gorącą!) połączyć za pomocą łyżki z
serem mascarpone. Zimną
śmietankę do deserów ubić na bardzo sztywną pianę razem z
cukrem pudrem, wmieszać ją delikatnymi ruchami szpatułki do masy czekoladowej. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.Upieczony
biszkopt wyjąć z piekarnika, ustawić na kratce. Po całkowitym wystudzeniu przekroić go na 3 poziome blaty. Każdy skropić mieszanką 1 łyżeczki ekstraktu z
wanilii i 2 łyżeczkami
herbaty. Pierwszy dolny krążek położyć na paterze i ułożyć na nim plasterki
truskawek, skropić połową musu ze zmiksowanych
truskawek a na wierzchu rozsmarować 1/3
musu czekoladowego. Przykryć drugim krążkiem, ułożyć kolejną warstwę
truskawek, polać musem z
truskawek i rozsmarować 1/3
musu czekoladowego. Położyć ostatni krążek, a pozostałym
musem czekoladowym posmarować wierzch
tortu, pozostawiając około 3 łyżek na boki.Posmarowane musem boki
tortu obłożyć pokruszonymi
ciasteczkami. Wierzch udekorować
truskawkami. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Tort można zrobić dzień przed podaniem i trzymać w lodówce, aby masa zastygła,
biszkopty nabrały nieco wilgoci i wszystkie smaki się połączyły.
JAK UPIEC TORT - PORADNIK DLA POCZĄTKUJĄCHdo zrobienia
biszkoptu używaj wagi, tylko zachowanie właściwych proporcji da Ci wyśmienity efekt końcowy, jeśli zaś korzystasz - z braku wagi - z przeliczników gramów na ml - pamiętaj, że 1 łyżka to 15 ml, a 1 łyżeczka to 5 ml, przy czym są to zupełnie płaskie łyżki i łyżeczki; w wielu sklepach znajdziesz miarki kuchenne za kilka złotychpo prawej stronie bloga jest link do przeliczników kuchennych jak ubić bitą śmietanę? to proste pod warunkiem, że użyjesz bardzo zimnej
śmietanki o zawartości 30 lub 36% tłuszczu - w tym celu musi ona leżakować w lodówce nieprzerwanie przez kilkanaście godzin, a tuż przed wykorzystaniem do ubijania warto ją włożyć na 10-15 minut do zamrażalnikaco to jest kąpiel wodna? Kąpiel
wodna polega na włożeniu mniejszego garnka albo naczynia żaroodpornego z produktem do ugotowania do większego naczynia z gotującą się
wodą. Powinna ona sięgać do
trzech czwartych wysokości mniejszego. Nie używamy tak małego naczynia, by
woda nalała się do niego, a naczynie pływało niestabilnie jak łódka podczas sztormu. Lepiej by naczynia nie różniły się znacznie wielkością, a jedno było po prostu rozmiar mniejsze od drugiego.ekstrakt z
wanilii to nie to samo co sztuczny
aromat waniliowy za nieco ponad złotówkę, dostępny w większości sklepów, ekstrakt z
wanilii jest naturalny,
drogi, najlepiej go zrobić w domu z
lasek wanilii kupionych w internecie (różnica w cenie jest znacznie niższa), ale jeśli nie zamierzasz piec dużo albo robisz swój pierwszy tort w życiu, albo zwyczajnie nie masz ekstraktu z
wanilii, do nasączenia
tortu zamiast ekstraktu użyć jakiegoś fajnego
alkoholu - chociażby
wódki, smakowej albo zwykłej, może być też
wiśniówka, porzeczkówka lub inna wyrazista smaczna
nalewkado
tortu można użyć innych
owoców -
malin,
jeżyn lub
wiśni (bez pestek)tort należy przechowywać w lodówcedo zrobienia
biszkoptu używałam
jajek średniej wielkościjeśli tort zamierzasz robić etapami, w systemie wieczornym i chcesz sobie rozłożyć pracę, to jednego dnia upiecz
biszkopt i go ostudź, drugiego dnia przygotuj krem i jeszcze tego samego dnia przełóż tort.co to jest kratka, na którą odkłada się upieczony
biszkopt i
czemu służy skoro wygodniej jest nie wyjmować
biszkoptu z tortownicy?
jak widzisz wyżej na zdjęciu, kratka to nic innego jak element wyposażenia piekarnika
czemu służy wyjmowanie
biszkoptu na kratkę? przede wszystkim
biszkopt może odparować a nie zaparzać się od wilgoci;
biszkopt na kratkę przekładamy nie natychmiast po upieczeniu, ale czekamy kilkanaście minut, aż ciasto nieco przestygnie i się ustabilizuje, po czym odpinamy obręcz tortownicy, sprawnym ruchem odrywamy papier do pieczenia z dna ciasta. Przy okazji papieru do pieczenia uwaga - warto kupować dobrej jakości, bo odrywanie od niego ciasta jest bardzo proste i nic nie przywiera, raz kupiłam niemarkowy papier i to był błąd - papier tak przywarł do ciasta, że dało się go oderwać tylko razem ze
spodem ciasta/chleba!