ßßß
Składniki farszu:duży pęczek zielonych szparagów3 jajka ekomały jogurt naturalny (ok. 150 g) można użyć śmietanykilka łyżek utartego sera grana padanosól do smakucukier do gotowania szparagówSkładniki ciasta:1 szklanka mąki z amarantusa1 szklanka mąki pszennej1/2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju ryżowego1/2 szklanki zimnej wody1 płaska łyżeczka soliPrzygotowanie ciasta:Wymieszać składniki i zagnieść ciasto (nie trzeba schładzać). Ciasto jest gotowe gdy przy wyrabianiu odchodzi od ścianek miski. Jeśli będzie za suche, dodać trochę wody.Wyłożyć ciasto na duża formę do tarty, wysmarowaną olejem. Ponakłuwać widelcem powierzchnię ciasta.Piec 15-20 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.Wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Nie nakładać farszu na gorący spód!Przygotowanie farszu:Ugotować szparagi al dente w mocno osolonej i posłodzonej wodzie.Wyłożyć szparagi na schłodzony spód tarty.Ubić jajka i jogurt, wylać na szparagi.Utrzeć ser i posypać tartę.Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni, do ścięcia jajek.SmacznegoJeśli lubisz proste, zdrowe dania warzywne, może zainteresują Cię:Sałatka z fenkułem i orzechamiKrem z pieczonych warzywTradycyjna sałatka jarzynowaDietetyczna zupa z dyni i imbiruAmarantusowa tarta z marchewką i fenkułem





