Wykonanie
Dobrze, że sezon
szparagowy nie trwa cały rok, bo jest szansa, że rodzina znienawidziłaby tartę ze
szparagami. Kiedy w sklepach pojawiają się
szparagi, to piekę tą tartę bardzo często. Jest tak smaczna, że zapowiedź, że będzie na obiad lub kolację, domownicy witają z entuzjazmem.Przy okazji gotowania wg Pięciu Przemian, natrafiłam na przepis na spód do tarty z domieszką
mąki z
amarantusa, okazał się tak genialny, że teraz tylko taki piekę. W dzisiejszym przepisie użyłam
mąki z
amarantusa i
mąki pszennej, aby zbyt mocny smak
spodu nie zdominował delikatnych
szparagów. Ciasto przygotowuje się w kilka chwil, zagniata błyskawicznie i nie trzeba go schładzać, bo użytym tłuszczem jest
oliwa.

Składniki farszu:duży pęczek
zielonych szparagów3
jajka ekomały
jogurt naturalny (ok. 150 g) można użyć
śmietanykilka łyżek
utartego sera grana padanosól do smaku
cukier do gotowania
szparagówSkładniki ciasta:1 szklanka
mąki z
amarantusa1 szklanka
mąki pszennej1/2 szklanki
oliwy z oliwek lub
oleju ryżowego1/2 szklanki zimnej
wody1 płaska łyżeczka
soliPrzygotowanie ciasta:Wymieszać składniki i zagnieść ciasto (nie trzeba schładzać). Ciasto jest gotowe gdy przy wyrabianiu odchodzi od ścianek miski. Jeśli będzie za suche, dodać trochę
wody.Wyłożyć ciasto na duża formę do tarty, wysmarowaną
olejem. Ponakłuwać widelcem powierzchnię ciasta.Piec 15-20 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.Wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Nie nakładać farszu na gorący spód!Przygotowanie farszu:Ugotować
szparagi al dente w mocno osolonej i posłodzonej wodzie.Wyłożyć
szparagi na schłodzony spód tarty.Ubić
jajka i
jogurt, wylać na
szparagi.Utrzeć
ser i posypać tartę.Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni, do ścięcia
jajek.SmacznegoJeśli lubisz proste, zdrowe dania warzywne, może zainteresują Cię:
Sałatka z fenkułem i
orzechamiKrem z pieczonych warzywTradycyjna
sałatka jarzynowaDietetyczna zupa z dyni i
imbiruAmarantusowa
tarta z
marchewką i fenkułem






