ßßß Cookit - przepis na Tarta z zielonymi szparagami

Tarta z zielonymi szparagami

nazwa

Wykonanie

Dobrze, że sezon szparagowy nie trwa cały rok, bo jest szansa, że rodzina znienawidziłaby tartę ze szparagami. Kiedy w sklepach pojawiają się szparagi, to piekę tą tartę bardzo często. Jest tak smaczna, że zapowiedź, że będzie na obiad lub kolację, domownicy witają z entuzjazmem.
Przy okazji gotowania wg Pięciu Przemian, natrafiłam na przepis na spód do tarty z domieszką mąki z amarantusa, okazał się tak genialny, że teraz tylko taki piekę. W dzisiejszym przepisie użyłam mąki z amarantusa i mąki pszennej, aby zbyt mocny smak spodu nie zdominował delikatnych szparagów. Ciasto przygotowuje się w kilka chwil, zagniata błyskawicznie i nie trzeba go schładzać, bo użytym tłuszczem jest oliwa.
Składniki farszu:
duży pęczek zielonych szparagów
3 jajka eko
mały jogurt naturalny (ok. 150 g) można użyć śmietany
kilka łyżek utartego sera grana padano
sól do smaku
cukier do gotowania szparagów
Składniki ciasta:
1 szklanka mąki z amarantusa
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju ryżowego
1/2 szklanki zimnej wody
1 płaska łyżeczka soli
Przygotowanie ciasta:
Wymieszać składniki i zagnieść ciasto (nie trzeba schładzać). Ciasto jest gotowe gdy przy wyrabianiu odchodzi od ścianek miski. Jeśli będzie za suche, dodać trochę wody.
Wyłożyć ciasto na duża formę do tarty, wysmarowaną olejem. Ponakłuwać widelcem powierzchnię ciasta.
Piec 15-20 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.
Wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Nie nakładać farszu na gorący spód!
Przygotowanie farszu:
Ugotować szparagi al dente w mocno osolonej i posłodzonej wodzie.
Wyłożyć szparagi na schłodzony spód tarty.
Ubić jajka i jogurt, wylać na szparagi.
Utrzeć ser i posypać tartę.
Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni, do ścięcia jajek.
Smacznego
Jeśli lubisz proste, zdrowe dania warzywne, może zainteresują Cię:
Sałatka z fenkułem i orzechami
Krem z pieczonych warzyw
Tradycyjna sałatka jarzynowa
Dietetyczna zupa z dyni i imbiru
Amarantusowa tarta z marchewką i fenkułem
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/05/tarta-z-zielonymi-szparagami.html