ßßß

Składniki farszu:400 g kurek2 średnie cebule3 jajka eko1/4 szklanki śmietanki 18%kilka łyżek posiekanego koperku1 łyżeczka mielonej kolendry lub pieprzu ziołowegosól do smaku2-3 łyżki masła klarowanegoPrzygotowanie farszu:Kurki o czyścić dokładnie z piasku. Wypłukać kurki w dużej ilości wody, aby pozbyć się reszty piasku, odsączyć z wody na sicie.Pokroić kurki i krótko podsmażyć na klarowanym maśle . Dodać drobno pokrojone cebule, lekko posolić i nadal smażyć.Kurki puszczą wodę, która powinna odparować.Gdy kurki będą miękkie, a woda odparuje, przyprawić do smaku solą i kolendrą .Po wyłączeniu gazu dodać do farszu posiekany koperek .Gdy farsz będzie wystudzony, dodać do niego jajka ,,rozkłócone" ze śmietaną i doprawione solą i mieloną kolendrą.Wyłożyć farsz na schłodzony spód tarty.Piec tartę ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni, do ścięcia jajek.Składniki ciasta:1 szklanka mąki z amarantusa1 szklanka mąki pszennej1/2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju ryżowego1/2 szklanki zimnej wody1 płaska łyżeczka soliPrzygotowanie ciasta:Wymieszać składniki i zagnieść ciasto (nie trzeba schładzać). Ciasto jest gotowe gdy przy wyrabianiu odchodzi od ścianek miski. Jeśli będzie za suche, dodać trochę wody.Wyłożyć ciasto na duża formę do tarty, wysmarowaną olejem. Ponakłuwać widelcem powierzchnię ciasta.Piec 15-20 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.Wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Nie nakładać farszu na gorący spód!SmacznegoJeśli lubisz tarty, zobacz również:tarta z zielonymi szparagamiamarantusowa tarta z marchewką i fenkułem