Wykonanie
Tarty chyba nie da się zepsuć? Piekę je od dawna i jeszcze nie było takiej, która nie była smaczna. Dzisiejsza
tarta należy do tych najlepszych wśród smacznych;)Jest
kurkowo-koperkowa w smaku na chrupiącym,
amarantusowym spodzie. Tarty przygotowuję na cieście, które jest mieszanką
mąki z
amarantusa (to składnik obowiązkowy) i innej
mąki (żytniej, pszennej, pszennej pełnoziarnistej). Ciasto nie zawiera
masła, więc jest lżejsze niż tradycyjne, dodaje do niego
oliwę. Co ważne nie jest to
oliwa extra virgin (z pierwszego tłoczenia na zimno), bo nie nadaje się do do pieczenia w wysokich temperaturach. Zrobiłam kilka
razy ciasto na bazie
oliwy extra virgin i po zjedzeniu takiej tarty bolał mnie żołądek. Dlatego zmieniłam
oliwę na właściwą do obróbki w wysokich temperaturach - z wytłoczyn z
oliwek.
Tarta z
kurkami jest banalnie prosta w przygotowaniu. Jedynie należy bardzo dokładnie oczyścić
grzyby z piasku, aby nie chrzęścił w zębach podczas konsumpcji. Płukanie
grzybów należy powtórzyć kilka
razy. Wkładam
grzyby do dużej miski, zalewam dużą ilością
wody, mieszam rękami i przekładam (ręcznie) na sito. Piasek z
grzybów pozostaje na dnie miski. Czynność powtórzyć 2-3
razy. A później pozostaje przygotowanie tarty, ale to już sama przyjemność.


Składniki farszu:400 g
kurek2 średnie
cebule3
jajka eko1/4 szklanki
śmietanki 18%kilka łyżek posiekanego
koperku1 łyżeczka mielonej
kolendry lub
pieprzu ziołowegosól do smaku2-3 łyżki
masła klarowanegoPrzygotowanie farszu:
Kurki o czyścić dokładnie z piasku. Wypłukać
kurki w dużej ilości
wody, aby pozbyć się reszty piasku, odsączyć z
wody na sicie.Pokroić
kurki i krótko podsmażyć na klarowanym
maśle . Dodać drobno pokrojone
cebule, lekko posolić i nadal smażyć.
Kurki puszczą
wodę, która powinna odparować.Gdy
kurki będą miękkie, a
woda odparuje, przyprawić do smaku
solą i
kolendrą .Po wyłączeniu gazu dodać do farszu posiekany
koperek .Gdy farsz będzie wystudzony, dodać do niego
jajka ,,rozkłócone" ze
śmietaną i doprawione
solą i mieloną
kolendrą.Wyłożyć farsz na schłodzony spód tarty.Piec tartę ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni, do ścięcia
jajek.Składniki ciasta:1 szklanka
mąki z
amarantusa1 szklanka
mąki pszennej1/2 szklanki
oliwy z oliwek lub
oleju ryżowego1/2 szklanki zimnej
wody1 płaska łyżeczka
soliPrzygotowanie ciasta:Wymieszać składniki i zagnieść ciasto (nie trzeba schładzać). Ciasto jest gotowe gdy przy wyrabianiu odchodzi od ścianek miski. Jeśli będzie za suche, dodać trochę
wody.Wyłożyć ciasto na duża formę do tarty, wysmarowaną
olejem. Ponakłuwać widelcem powierzchnię ciasta.Piec 15-20 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.Wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Nie nakładać farszu na gorący spód!SmacznegoJeśli lubisz tarty, zobacz również:
tarta z
zielonymi szparagamiamarantusowa
tarta z
marchewką i fenkułem