ßßß Cookit - przepis na Chili con carne

Chili con carne

nazwa

Wykonanie

Zima, to czas, gdy goszczą u Nas na stole dania jednogarnkowe. Sycące i rozgrzewające idealne właśnie na tę porę roku. Dzisiaj zapraszam na pyszne chili con carne, danie kuchni meksykańskiej. Choć muszę powiedzieć, że czytałam iż Meksykanie się od niego odżegnują, „Obrzydliwe danie sprzedawane od Nowego Jorku po Teksas, niesłusznie nazywane meksykańskim", ma jednak jak najbardziej konotacje tego kraju, a wszystkie składniki oryginalnego chili con carne stanowią c lou meksykańskich upraw.
Składniki:
700 g mielonej wołowiny
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 dużą czerwona cebula
szczypta cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
1 gałązka tymianku
2 zielone chili
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
garść czarnych oliwek
1 puszka pomidorów bez skórki 400g
1 puszka fasoli 400g ( ja miałam białą)
1 szklanka bulionu wołowego
1 łyżeczka czerwonej wędzonej papryki w proszku
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
chipsy
limonka
świeża kolendra lub pietruszka
Sposób przygotowania:
Na patelnię wlać oliwę, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć, aż wszystko się zeszkli. Dodać uprzednio zmielone mięso, cynamon, gałkę, tymianek, posiekane chilli i pokrojone dość grubo obie papryki. Smażć około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Dorzucić pomidory z puszki wraz z zalewą i odcedzoną fasolę. Gotować na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Dodać sól, pieprz, wędzoną paprykę wymieszać i pozostawić na ogniu jeszcze 2-3 minuty. Na końcu dodać oliwki, listki kolendry i skropić sokiem z jednej limonki
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z chipsami. Smacznego!
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2015/02/chili-con-carne.html