Wykonanie
Zima, to czas, gdy goszczą u Nas na
stole dania jednogarnkowe. Sycące i rozgrzewające idealne właśnie na tę
porę roku. Dzisiaj zapraszam na pyszne
chili con carne, danie kuchni meksykańskiej. Choć muszę powiedzieć, że czytałam iż Meksykanie się od niego odżegnują, „Obrzydliwe danie sprzedawane od Nowego Jorku po Teksas, niesłusznie nazywane meksykańskim", ma jednak jak najbardziej konotacje tego
kraju, a wszystkie składniki oryginalnego
chili con carne stanowią c lou meksykańskich upraw.

Składniki:700 g mielonej
wołowiny3 łyżki
oliwy2 ząbki
czosnku1 dużą
czerwona cebulaszczypta
cynamonuszczypta
gałki muszkatołowej1 gałązka
tymianku2 zielone
chili1
czerwona papryka1
żółta paprykagarść czarnych
oliwek1 puszka
pomidorów bez skórki 400g1 puszka
fasoli 400g ( ja miałam białą)1 szklanka
bulionu wołowego1 łyżeczka czerwonej wędzonej
papryki w proszku
sól i
pieprz do smakuDodatkowo:
chipsylimonkaświeża
kolendra lub
pietruszka
Sposób przygotowania:Na patelnię wlać
oliwę, wrzucić pokrojoną w piórka
cebulę i wyciśnięty przez praskę
czosnek. Smażyć, aż wszystko się zeszkli. Dodać uprzednio zmielone
mięso,
cynamon, gałkę,
tymianek, posiekane
chilli i pokrojone dość grubo obie
papryki. Smażć około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Dorzucić
pomidory z puszki wraz z zalewą i odcedzoną
fasolę. Gotować na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Dodać
sól,
pieprz, wędzoną
paprykę wymieszać i pozostawić na ogniu jeszcze 2-3 minuty. Na końcu dodać
oliwki, listki
kolendry i skropić
sokiem z jednej
limonki
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z
chipsami. Smacznego!