ßßß Cookit - przepis na 397. morelkowo z konfiturą :) Anielskie Przysmaki!

397. morelkowo z konfiturą :) Anielskie Przysmaki!

nazwa

Wykonanie

Jak już pisałam w poprzednim poście, nawiązałam współpracę ze sklepem Anielskie Przysmaki . Dostałam swoje produkty i z niecierpliwością czekałam aż je wypróbuję. Na pierwszy ogień poszedł złocisty syrop klonowy, a tuż za nim nowość! - konfitura z wiśni z kardamonem !
Na śniadanie zrobiłam dziś morelkowy mus owsiany właśnie z konfiturą z wiśni z kardamonem . Dodałam też trochę syropu klonowego, który idealnie współgrał - ze względu na kwaskowatość morelek i konfitury. Do pochrupania ulubione nerkowce oraz granola owocowa :)
morelowy mus owsiany z nerkowcami, syropem klonowym, konfiturą z wiśni z kardamonem oraz granolą owocową
apricot oats mousse with cashew nuts, maple syrup, cherry jam with cardamom and fruit granola
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Mus był pyszny, a właśnie całego tego smacznego smaku oprócz morelek nadała konfiturka. Ten wyczuwalny smak kardamonu okazał się strzałem w dziesiątkę w połączeniu z lekko kwaśnymi wiśniami. Poza tym można w niej dokładnie wyczuć owoce wiśni w całości, co bardzo mnie zachwyciło w tym przetworze.
Opis produktu:
Wiśnia ma smak lekko kwaśny.Zawiera dużo kwasów organicznych a szczególnie kwasu jabłkowego.Zawiera witaminy C,PP oraz fosfor i glukozę.Posiada również witaminy z grupy B i sole mineralne.Pomaga na obniżenie cholesterolu,choroby serca,krążenie.Poprawia apetyt i reguluje trawienie.Kardamon jest roślina zieloną a owoce są w smaku mocno korzenne.Pomaga na przeziębienie,grypę,biegunki,zaburzenia trawienia i układu oddechowego.Jego intensywny smak pomaga przy katarze.Wiśnie z kardamonem tworzą fantastyczny smak.Można dodawać do naleśników,do herbaty itp.
Skład: Wiśnie, cukier, woda, pektyna, kardamon, kwas cytrynowy, regulator kwasowości
Sporządzono z 75g owoców na 100g produktu.
Przyznam, że nie kupuję konfitur, a najbardziej smakują te domowe. Jednak ta właśnie ma taki smak. Jakby wyciągnięta z babcinej spiżarni. Jestem pewna, że zaskoczy was, tak jak i mnie :)
Syrop klonowy wykorzystałam nie tylko do owsianego musu, ale również do posłodzenia porannej kawy, zrobiłam expresso coratado, które wymagało odrobiny słodyczy (mimo iż kawy nigdy nie słodzę).
Tak naprawdę polubiłam syrop klonowy dzięki śniadaniowym blogom. Bardzo ucieszyłam się, gdy paczka z sklepu Anielskie Przysmaki przyszła już wczoraj, bo akurat mój syrop się skończył, a wiedziałam, że właśnie w tej paczce jest kolejny.
Opis produktu:
KLON-zbierany i produkowany w Kanadzie. Ma przezroczysty i delikatny żółty kolor. Można dodawać jako polewę do sera białego, naleśników, gofrów. A także można dodawać do lodów który podkreśla walory smakowe.
Skład: Syrop klonowy, cukier
Uwielbiam tą słodycz jaką daje właśnie ten syrop. Bardzo często go używam, a czasami zdarza się że codziennie. Ma idealną konsystencje i nadaję się do wszystkiego. Chętnie używam go do słodzenia owsianek, naleśników, placków czy też właśnie gorzkiej kawy. Polecam wszystkim, jest o wiele zdrowszy od zwykłego cukru.
Już nie umiem doczekać się aż wypróbuję pyszny miód z cynamonem oraz mus jagodowy - recenzje już wkrótce na blogu :)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Wyszłam, pojeździłam na rowerze, wygrzewałam się na słonku, czytałam...uśmiechałam się, poczułam radość! Poprawił mi się humor. Jeszcze wiele przede mną, ale wierzę w własne siły i mam nadzieję, że będzie dobrze :)
Poza tym zrobiłam wczoraj przepyszne placuszki i to pierwszy raz na wytrawnie. Potem ulubiony letni mus owocowy: brzoskwinia-banan *-*
żytnie placuszki z cukinią oraz łososiem wędzonym podane z jogurtem greckim z przyprawą tzatziki
rye pancakes with zucchini and smoked salmon served with Greek yogurt with tzatziki spice
mus brzoskwiniowo-bananowy (malinki dla ozdoby)
peach and banana mousse (raspberries for decoration)
Miłego dnia ;*
Prawdziwa siła człowieka tkwi nie w uniesieniach, lecz w niewzruszonym spokoju.
Lew Tołstoj
Źródło:http://prettystrawberries.blogspot.com/2013/07/397-morelkowo-z-konifturka-anielskie.html