Wykonanie
Morele kuszą pachnącą skórką i zachwycają walorami smakowymi, zatem nie może zabraknąć w Waszych spiżarniach
przetworów z
moreli, najzdrowszych i najsmaczniejszych
owoców lata.
Morele są jeszcze cenniejsze od
brzoskwiń. O brzoskwiniach
pisałam w poprzednim
poście. Możesz przeczytać tutaj: klik . Dziś o morelach.WARTOŚCI ODŻYWCZE I ZDROWOTNE
MORELI :
100 g
moreli ma tyle samo żelaza co
brzoskwinie (5 mg), mniej wapnia (15 mg), za to dużo fosforu (40 mg) i wprost niewiarygodnie dużo potasu (300 mg).
Morele są czterokrotnie bogatszym źródłem beta-karotenu. Zawierają go aż 300j.m. Wystarczy zjeść 3
morele dziennie, aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość tego doskonałego przeciwutleniacza, walczącego z procesem starzenia się skóry.Mają też 3
razy więcej witaminy B2 (160 mg). Taki układ pierwiastków mineralnych i witamin sprawia, że uczestniczą one w procesach krwiotwórczych, a zwłaszcza w tworzeniu czerwonych ciałek
krwi, wzmacniaja kości, regenerują organizm wycieńczony chorobami, czy wysiłkiem. To im zawdzięcza długowieczność tybetański naród Hunzów, który latem je świeże
morele, zimą suszone w
mleku, a do smażenia używają jedynie
oleju z pestek
moreli.Warto jednak wiedzieć, że 100 g tych
owoców dostarcza około 50 kcal, czyli więcej niż ta sama ilość
brzoskwiń.Dzięki działaniu zasadotwórczemu
morele wspomagają leczenie nadkwasoty, zapobiegają dolegliwościom wątrobowym i problemom z woreczkiem żółciowym.Z kolei likopen-antyoksydant zawarty w morelach pomaga chronić nasze oczy i
serce. Dlatego, że mają sporo
cukru, właśnie z tego powodu, szczególnie suszonych nie zaleca się cukrzykom. Za to suszone właśnie na stale powinny zagościć w diecie dbających o zdrowie i odchudzających się. Smaczne, sycące-potrafią doskonale zaspokoić głód, a przy tym poprawić przemianę materii.Podobnie jak
truskawki i
gruszki zawierają jod, także niech będą przysmakiem wszystkich z kłopotami tarczycowymi.Nigdy nie obierajcie
moreli ze skórki, bo pozbędziecie się wartościowego błonnika, który świetnie reguluje przemianę materii, no i większości
morelowych "skarbów" .Świeże
morele warto również wykorzystać jako naturalny kosmetyk. Przygotowanie maseczki nie sprawi problemu. Wystarczy wymieszać rozgniecioną
morelę z 1 łyżka
jogurtu i odrobiną
miodu, następnie położyć na twarz. Doskonale poprawi kondycję skóry wysuszonej na słońcu i wietrze.Uff..zebrało się tego trochę. Mam nadzieję, że te wszystkie "za" przekonały Was ostatecznie, nawet jeśli nie jesteście posiadaczami drzewka
morelowego, do zakupienia tych wspaniałych
owoców i zrobienia
morelowych przetworów. Staną się na pewno ulubionymi, bo smak mają iście królewski.Kompot przygotowujemy w bardzo prosty sposób. Potrzebujemy:
morelesyrop (na 1 litr
wody, 3 łyżki
cukru, może być brązowy )słoikiWykonanie:Do wyparzonych słoików, układać bez uciskania przepołowione i pozbawione pesetek
morele.Zalać przestudzonym
syropem. Słoiki zakręcić i wstawić do gara wypełnionego
wodą, do 3/4 wysokości słoików. Dno wyłożyć papierowym ręcznikiem.Od momentu zagotowania
wody, gotować, na minimalnym, pyrkającym płomieniu 15-20 minut. Nie przekraczać czasu gotowania, bo
owoce za miękkie, raz są nieapetyczne, dwa stracą większość witamin.Wyjąć do wystudzenia. Życzę udanych
przetworów!