Wykonanie
Na moim profilu na FB
pisałam Wam, że w połowie lipca dostałam po wiadrze czerwonych
porzeczek i jabłuszek z działeczki moich rodziców. Było też troszkę
wiśni. Porobiłam troszkę
przetworów: kompoty,
dżemy,
jabłka na szarlotkę. Wczoraj wywiozłam wszystkie słoiki do moich teściów, bo u mnie niestety nie ma miejsca, aby je przechowywać. Mieszkam w 10 piętrowym bloku, gdzie komórka ma wymiary metr na metr, a w naszej są podobno też dziury umożliwiające przejście do sąsiada…ja nawet nigdy tam nie byłam. Ale wracając do tematu głównego…jak już zawiozłam
przetwory do rodziców
męża, którzy mieszkają pod Łodzią, postanowiłam zrobić im sesję plenerową. Pumba postanowiła mi nieco „pomóc” 😉
Składniki na 4 słoiki 0 , 9 l:3 litry
wody500 g czerwonych
porzeczek1,5 szklanki
cukru1. Słoiki i nakrętki wyparzamy (np. w zmywarce w programie z temperaturą powyżej 60° C).2.
Porzeczki myjemy i oddzielamy od szypułek.3. W międzyczasie zagotowujemy
wodę z
cukrem.4. Do gotującego się
syropu wrzucamy
porzeczki.5. Gotujemy 2 minuty.6. Wlewamy kompot z
owocami do słoików. Szczelnie zamykamy.7. Pasteryzujemy ok. 15 minut w garnku zalanym
wodą do 3/4 wysokości słoików. Dno garnka wykładamy np. gazetą.8. Słoiki wyjmujemy z garnka, stawiamy na desce do góry dnem, po kilkunastu minutach odwracamy sprawdzając szczelność. Jeśli ze słoika wylewa się kompot, dokręcamy pokrywki i pasteryzujemy jeszcze raz (tym razem ok. 5 minut).