ßßß
Składniki na 4 słoiki 0 , 9 l:3 litry wody500 g czerwonych porzeczek1,5 szklanki cukru
1. Słoiki i nakrętki wyparzamy (np. w zmywarce w programie z temperaturą powyżej 60° C).2. Porzeczki myjemy i oddzielamy od szypułek.3. W międzyczasie zagotowujemy wodę z cukrem.4. Do gotującego się syropu wrzucamy porzeczki.5. Gotujemy 2 minuty.6. Wlewamy kompot z owocami do słoików. Szczelnie zamykamy.7. Pasteryzujemy ok. 15 minut w garnku zalanym wodą do 3/4 wysokości słoików. Dno garnka wykładamy np. gazetą.8. Słoiki wyjmujemy z garnka, stawiamy na desce do góry dnem, po kilkunastu minutach odwracamy sprawdzając szczelność. Jeśli ze słoika wylewa się kompot, dokręcamy pokrywki i pasteryzujemy jeszcze raz (tym razem ok. 5 minut).