Wykonanie
To chyba już moje ostatnie
przetwory z
czarnej porzeczki... Tym razem
porzeczka jako lek na przeziębienie, gorączkę czy żołądek. Jak wiadomo
czarne porzeczki to źródło wielu cennych witamin, przede wszystkim witaminy C, rutyny (witaminy P), witamin z grupy B, prowitaminy A, biotyny i kwasu foliowego oraz wielu
soli mineralnych, w tym potasu, żelaza, wapnia, magnezu oraz rzadkich mikroelementów, takich jak mangan, bor i jod.
Czarna porzeczka ma zbawienny wpływ na wiele dolegliwości, o których można poczytać tutaj (klik). Po prostu samo zdrowie! Przepis znalazłam na blogu Kuchnia na 5 .

Składniki:1 kg czarnych
porzeczekcukier (3-4 łyżki na każdy 300ml słoik)
wodaSposób przygotowania:1. Umyte
czarne porzeczki układamy w słoikach i dodajemy
cukier (najpierw uzupełniamy słoik do połowy, dodajemy 3-4 łyżki
cukru, ponownie dopełniamy słoik
porzeczkami).2. Dodatkowo do każdego słoika wlewamy odrobinkę
wody (20ml).3. Słoiki zakręcamy, pasteryzujemy 20 minut.Smacznego!!!