Wykonanie
Pin It
W czasie lata bardzo lubię wykorzystywać wszystkie sezonowe
owoce, a przy także okazji wracać do dziecięcych smaków i wspomnień. Jednym z nich jest kompot, gotowany przez babcię, a dziś, w dobie gotowych, kolorowych, gazowanych, a przy okazji sztucznych sklepowych
napojów, nieco zapomniany. Gotujmy więc kompoty dla naszych rodzin, zamiast poić je kupnymi
napojami.Czas przygotowania: 20 minutSkładniki:1,5 szklanki
porzeczek ( u mnie białe i czerwone)3 szklanki
wody2 łyżki
cukruWykonanie:
Porzeczki obrywamy z szypułek i myjemy. Wkładamy do garnuszka, dodajemy
wodę i
cukier. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, po czym
owoce przecieramy przez sitko. Przelewamy do dzbanka, podajemy w temperaturze pokojowej, lub jeśli ktoś woli z kostkami
lodu.